Hlavní obsah

Srbským basketbalistům se před kvalifikací o OH omlouvají hvězdy

Bělehrad

Šance českých basketbalistů na postup na olympijské hry stoupají poté, co největší rival Srbsko má problémy se sestavou. Trenérovi Sašovi Djordjevičovi se totiž začínají omlouvat největší hvězdy. Problémy má zejména pod košem, kde nebude mít k dispozici Nemanju Bjelicu, Bobana Marjanoviče a Nikolu Milutinova.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbaloví fanoušci - ilustrační foto.

Článek

Bjelicu, který je nejužitečnějším hráčem Euroligy za rok 2015 a v této sezóně hrál NBA za Minnesotu, trápí zdravotní potíže a momentálně se léčí v zámoří. Opora Olympiacosu Pireus Milutinov chce zas zkusit štěstí v letní lize NBA. A nečekaně se omluvil i 221 centimetrů vysoký Marjanovič, jenž hrál NBA za San Antonio, jelikož nemá podepsanou smlouvu.

"Před měsícem mi řekl, že hrát bude, a teď řekl ne. Milutinov chce hrát letní ligu a Bjelica zřejmě nebude kvůli zranění. Nemám slov," řekl zaskočený trenér Djordjevič deníku Žurnal. "Nic to ale nemění na našem cíli vybojovat olympiádu," dodal.

Místo omluvených hráčů povolal Vladimira Štimace, který hrával v minulosti za Nymburk.

Srbsko pořádá jeden ze tří kvalifikačních turnajů, kterého se účastní také Portoriko, Angola, Lotyšsko, Japonsko a Česko. Do Ria postoupí jen nejlepší tým. Podle českých hráčů bude Srbsko favoritem i přes omluvenky.

"Oni mají takovou základnu hráčů, že mají kde brát. Když jim vypadnou tři hráči, tak je nahradí jiní podobně kvalitní. Všichni hrají Euroligu nebo NBA. Oni si s tím poradí," míní český reprezentant Lukáš Palyza.

Reklama

Související témata: