Hlavní obsah

Jedničkou draftu NBA se stal Australan Simmons

New York

Jedničkou draftu NBA se stal australský basketbalista Ben Simmons. Devatenáctiletého, 208 centimetrů vysokého křídelního hráče si vybrala Philadelphia, která díky tradiční loterii mohla volit jako první.

Foto: Frank Franklin II, ČTK/AP

Ben Simmons, jednička letošního draftu NBA.

Článek

Čtvrteční draft byl rekordní pro neamerické basketbalisty. V prvním kole z 30 talentů bylo rozebráno jen 15 hráčů USA a stejný počet jiné národnosti. V elitní desítce byli Američané jen čtyři. Vedle Austrálie v ní měly svého zástupce Chorvatsko, Bahamy, Kanada a Rakousko.

Simmons prožil vydařenou minulou sezónu v univerzitním celku Louisiana State University. Jedničkou draftu do NBA se stal jako první Australan po pivotovi Andrewu Bogutovi, jehož si v roce 2005 vybral Utah.

Za Simmonsem následovali dva Američané: Los Angeles Lakers si vybrali Brandona Ingrama a Boston dalšího křídelního hráče Jaylena Browna. Nejvýše draftovaným Evropanem byl jako celkově čtvrtý Chorvat Dragan Bender, jehož získal Phoenix.

Původně se chtěl zúčastnit draftu i český basketbalista Adam Pecháček, ale po absolvovaných testech v zámoří se odhlásil.

Sabonis znovu v NBA

Do NBA se vrací slavné jméno Sabonis. Syn legendárního pivota Arvydase Sabonise Domantas se stal jedenáctkou čtvrtečního draftu, v němž si ho vybralo Orlando. Floridský tým však vzápětí vyměnil dvacetiletého litevského podkošového hráče do Oklahomy.

"Jsem nadšený. Vím, že jsem na skvělém místě. Tohle je vynikající klub," řekl Domantas Sabonis po výměně do týmu, který v posledních pěti sezónách čtyřikrát hrál finále Západní konference a v roce 2012 i finále celé NBA proti Miami (1:4 na zápasy).

Do předního celku Západní konference s 211 cm vysokým talentem putovali i rozehrávač Victor Oladipo a turecký křídelní hráč Ersan Ilyasova, Magic za trojici získali Serge Ibaku. Španělský mistr Evropy a stříbrný olympijský medailista platil v týmu Thunder za třetí hvězdu vedle Kevina Duranta a Russella Westbrooka.

Arvydas Sabonis odehrál v NBA sedm sezón za Portland (1995-2003), do zámořské ligy přišel až jako třicátník. Předtím v Soulu 1988 dovedl tehdejší Sovětský svaz k olympijskému prvenství a má i dva bronzy z her v Barceloně a Atlantě, to už jako reprezentant Litvy. Vyhrál i mistrovství světa (1982) a Evropy (1985), s Žalgirisem Kaunas i Evropskou ligu (1995). Byl zařazen mezi 50 nejlepších hráčů historie a je členem basketbalové Síně slávy.

Jeho syn se narodil v Portlandu a už v 17 letech debutoval jako hráč Málagy ve španělské lize i Eurolize. Prošel všemi mládežnickými reprezentacemi a s tou seniorskou loni získal stříbro na ME. Do NBA míří z univerzitního týmu Gongaza, v kterém měl v minulé sezóně bilanci 17,6 bodu a 11,8 doskoku na utkání.

Reklama

Související témata: