Hlavní obsah

Česko - Tunisko 87:74Basketbalisté byli konečně kompletní a dočkali se první výhry

Praha
Aktualizováno

Konečně měla reprezentace k dispozici všechny elitní české basketbalisty a hned z toho vzešlo první vítězství v přípravě na olympijskou kvalifikaci. Národní tým v pražské hale Královka zdolal Tunisko rozdílem třinácti bodů (87:74), když se do výkonu pozitivně promítla přítomnost rozehrávače Tomáše Satoranského i pivota Jana Veselého.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český basketbalista Jan Veselý (vpravo) smečuje přes Tunisana Firase Lahyaniho.

Článek
Fotogalerie

Dosud Češi v přípravě na rozhodující boj o Rio nestačili na Itálii, Čínu, Turecko a Chorvatsko, ale proti těmto soupeřům nebyli ani jednou kompletní. Nyní už se dvěma klíčovými oporami šla hra hodně nahoru. „Bylo znát, že síla mužstva vzrostla. Posunuli jsme ji na vyšší level, vedle opor rostl výkon i dalších," těšilo trenéra Ronena Ginzburga.

Po počátečních problémech se souhrou zejména v obraně Češi nakonec třetí tým afrického šampionátu a rovněž účastníka kvalifikace o Rio jasně předčili. Tunisané přitom zezačátku pozorně hlídali Veselého, český pivot však trpělivě proměňoval trestné hody a od třetí čtvrtiny začal řádit i pod košem.

Tým má vnitřní chemii, lebedí si Veselý

„Zezačátku to bylo hrozné. Přece jen bylo vidět, že jsme se teprve všichni sešli, ale zlepšili jsme akce, makalo se v obraně a chytli jsme se pak i herně. Chci věřit, že budeme jen lepší a lepší, i když času moc není. Jako důležité cítím, že ta vnitřní chemie týmu tady je a systém může fungovat," uvažoval Veselý, jenž osmi body v řadě řídil český únik na dvouciferné vedení.

Hru velmi dobře dirigující Satoranský sice zaznamenal pouze čtyři body, ale přidal pět doskoků a sedm asistencí. „Já osobně mám za sebou docela hektické dny, ale ještě během utkání jsme docela rychle sladili herní energii. V závěru už jsme hráli ten svůj atletický basket, postavený na obraně a dokázali jsme pak i jít rychle dopředu," vykládal Satoranský a hned si spočítal, že doma v Praze hrál zase po sedmi letech.

Do Bělehradu na kvalifikační turnaje reprezentanti odjíždí už v sobotu, ale ještě ve čtvrtek sehrají v Praze generálku proti Mexiku a po něm vzejde konečná nominace dvanácti hráčů. Dosud jich má kouč ve výběru patnáct, nad Pumprlou ale visí zdravotní otazník.

Přípravný basketbalový zápas:
Česko - Tunisko 87:74
Nejvíce bodů: Veselý 19, Hruban 15, Schilb 14 - Brá 21, Roll, 18, bin Romzání 14, čtvrtiny 21:25, 24:19, 19:13, 23:17.

Reklama

Související témata: