Hlavní obsah

České plážové volejbalistky jdou do boje o poslední místa v Riu

Soči

České plážové volejbalistky mají před sebou poslední šanci vybojovat start na olympijských hrách. Do Ria by případně jely Markéta Sluková s Barborou Hermannovou, ale ve světovém finále Kontinentálního poháru jim k tomu od středy do neděle můžou pomoci i Kristýna Kolocová s Michalou Kvapilovou.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Markéta Sluková a Barbora Hermannová (vpravo).

Článek

V Soči se hraje stejně jako v evropském finále, v kterém skončily Češky třetí, týmovým systémem, ale nikoli vyřazovacím. Týmy jsou ve dvou skupinách a celky na druhém a třetím místě si to rozdají o postup s vítězi skupin. Dva státy získají pro jeden svůj pár místo v olympijském turnaji, konaném na proslulé pláži Copacabana.

"Cítíme se dobře, ale je samozřejmě znát, že už jsme hodně za polovinou sezony a máme toho spoustu nahráno. Pokud ale existuje šance o Rio zabojovat, dáme do toho všechno," napsala Sluková ČTK ze Soči, kde jsou Češky od pondělí.

Nevyzpytatelný golden set

Nebezpečný bude především takzvaný golden set, který se za stavu 1:1 na zápasy hraje jen do 15 bodů. "Je to tak strašně krátké a nevyzpytatelné. Nebude čas na oťukávání a bude se muset do rizika hned. Naším cílem je tedy zahrát tak dobře, aby na něj vůbec nemuselo dojít!" uvedla Sluková, letos s Hermannovou stříbrné z mistrovství Evropy.

"Je to podivné. To je, jako kdyby se na Euru hrálo prodloužení jen na 15 minut," přirovnal rakouský trenér českého páru Simon Nausch krátký golden set k fotbalu. "Uděláme, co bude v našich silách. Je poslední šance na Rio," dodal.

Česká výprava má v Soči jen trenéra Nausche a spolu s druhým párem přiletěl otec Kvapilové. "Jsme tady nejmenší výpravou. Žádal jsem federaci o fyzioterapeuta, protože se ve třech dnech odehraje hodně zápasů, ale marně," řekl Nausch a dodal: "Ten nám zápasy nevyhraje, ale ostatní soupeři tuhle pomoc mají."

Spolu s Češkami si na Rio brousí zuby domácí Rusky, Vanuatu, Číňanky a Rakušanky. "Budou stejnými favoritkami, jako jsme my," řekla Sluková. "A nesmí se podceňovat ani Ukrajinky a Kubánky," doplnil Nausch svoji přítelkyni.

Reklama

Související témata: