Hlavní obsah

Trenér Ginzburg hledá recept na silné Srbsko, má prý eso v rukávu

Když při svém nástupu do funkce trenér Ronen Ginzburg snil o tom, že dostane české basketbalisty na olympijské hry, všichni se mu smáli. Nyní ho od tohoto snu dělí jen dva kroky, jeden však opravdu velký. V pátek musí v semifinále kvalifikačního turnaje porazit domácí Srbsko. Nyní se svými spolupracovníky usilovně hledá recept, jak favorita překvapit.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg (uprostřed), Martin Kříž (vlevo) a Jiří Welsch.

Článek

"Oni nás určitě překvapovat ničím nepotřebují," řekl s úsměvem Ginzburg českým novinářům po postupu přes Japonsko do semifinále. "My se budeme snažit vymyslet něco taktického, ale budou to jen drobnosti. Rozhodovat bude, kdo se lépe vypořádá s únavou, která je po sezóně patrná na obou týmech a kdo do toho dá více srdce," dodal.

Právě na Japonsko se vytasil s nečekaným trumfem, když z lavičky vytáhl Lukáše Palyzu a ten 22 body rozhodl o výhře. Tento tah s mezinárodně příliš neostříleným hráčem si dlouho připravoval.

"Už před týdnem mi Neno (trenér Ginzburg) říkal, že bere Lukáše Palyzu právě kvůli zápasu s Japonskem. A včera večer mi říkal, že má ještě pár žolíků připravených na Srbsko. Já věřím jeho pocitu a čuchu na správná rozhodnutí," prohlásil Ginzburgův asistent Lubomír Růžička.

S druhým z asistentů Pavlem Benešem usilovně pracuje na rozboru srbské hry. "Skautovali jsme je už předtím. Věděli jsme, že když budeme chtít postoupit, musíme je porazit. Máme s trenérem nějaký plán. Ale necháme si to pro sebe. Zaměřujeme se na jejich kombinace, které budeme chtít určitým způsobem bránit. Budeme mít ještě dvě videa," řekl Růžička.

Češi jsou outsideři, což sami potvrzují. Aby mohli šestý nejlepší tým světa podle žebříčku FIBA porazit, musí zahrát na hranici svých možností a vyždímat ze sebe poslední zbytky sil. Což však po náročné sezoně nebude snadné. "Souhlasím, že třeba na Honzovi Veselém, Tomášovi Satoranském nebo Blakeovi Schilbovi je vidět únava z náročné sezony. Ale tihle hráči bojují jako lvi a určitě to předvedou i proti Srbsku. Od zápasu chci jednu věc: abychom na hřišti nechali úplně všechno. Jestli to bude stačit, uvidíme, ale tohle chci. A jsem si jistý, že Jan a Saty to ukážou," uvedl Ginzburg.

Reklama

Související témata: