Hlavní obsah

Nymburk čeká v Lize mistrů Banvit, Monako, Frankfurt či Domžale

Mnichov

Basketbalisté Nymburku se v premiérovém ročníku Ligy mistrů utkají ve skupině A s tureckým Banvitem, Monakem, Frankfurtem, Arisem Soluň, Domžale a dvěma kvalifikanty. První vzejde ze soubojů mezi estonským Tartu, dánským Aarhusem, Groningenem a Sassari. Druhého kvalifikanta určí zápasy bulharského Rilski s Minskem a izraelským týmem Ironi Naharija. Rozhodl o tom čtvrteční los v Mnichově.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Nymburský trenér Ronen Ginzburg.

Článek

Ve čtyřech osmičlenných základních skupinách čeká týmy celkem 14 zápasů. Ty se odehrají od konce října do konce ledna. Čtyři nejlepší postoupí do play off. Celky na pátém a šestém místě ve skupině přejdou do play off Evropského poháru (FIBA Europe Cup).

Mezi největší favority skupiny A patří Frankfurt, který v minulé sezóně ovládl Evropský pohár, pátý tým turecké ligy Banvit a Monako. To po loňském postupu z druhé ligy okamžitě vyhrálo základní část francouzské ligy, ovšem následně vypadlo v semifinále. Domžale je zase slovinským mistrem. S ním se Nymburk utkal v loňské přípravě a vyhrál.

"Skupina vypadá na první pohled hodně atraktivně. Je zatím předčasné mluvit o našich ambicích, protože stejně jako my nemají naši soupeři ještě kompletní soupisky na další sezonu. Ale samozřejmě přejeme si postoupit," řekl izraelský kouč Nymburka Ronen Ginzburg.

"Pokud bychom soudili podle rozpočtů, tak favorité jsou Banvit, Monako a Frankfurt. Zvlášť Monako podle mých zpráv finančně posílilo a bude mít v kádru velkou kvalitu. Ta přijde i z kvalifikace, pokud postoupí týmy, které favorizuji. Tedy italské Sassari a izraelská Naharija," doplnil Ginzburg.

Liga mistrů je novou soutěží, kterou zavádí Mezinárodní basketbalová federace FIBA jako konkurenci pro prestižní Evropskou ligu řízenou kluby. Do premiérového ročníku zasáhne 48 týmů z 31 evropských lig včetně 17 národních šampiónů, mezi nimiž je i Nymburk. Ten dal soutěži přednost před ruskou VTB ligou.

Los základních skupin basketbalové Ligy mistrů:
Skupina A: Nymburk, Banvit, Monako, Frankfurt, Aris Soluň, Domžale, Tartu/Groningen/Aarhus/Sassari, Rilski/Minsk/Ironi Naharija.
Skupina B: Karsijaka, Venezia, Avtodor Saratov, Maccabi Rišon, Chimik Južne, Le Mans, Kataja/Södertälje/Charleroi, Oradea/Prievidza/Academia Sofia.
Skupina C: Lyon, Oldenburg, PAOK Soluň, Neptunas, Radom, Ventspils, Usak/AEK Larnaka/Kluž, Benfica/Varase/Szolnok.
Skupina D: Štrasburk, Avellino, Tenerife, Oostende, Cibona Záhřeb, Mega Leks Mitrovica, Igokea/Mornar/Besiktas, Ludwigsburg/Porto/Juventus Utena.

Reklama