Hlavní obsah

Český svaz házené chce se Slováky a Maďary pořádat ME 2022

Český svaz házené se hodlá spolu se Slovenskem a Maďarskem ucházet o pořádání mistrovství Evropy v roce 2022, které bude podruhé v historii hostit trojice zemí. Vedení svazu plánuje, že by turnaj zavítal do Prahy a jednoho dalšího města, a rádo by hostilo finále šampionátu.

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Dánský házenkář Mikkel Hansen (vzadu) a Francouz Daniel Narcisse - ilustrační foto.

Článek

"Je to hodně vzdálená budoucnost, ale v roce 2022 je první volný termín. Uděláme vše pro to, aby se nám povedlo mistrovství získat," řekl na tiskové konferenci prezident českého házenkářského svazu Radek Bendl.

Uzávěrka přihlášek je v závěru příštího roku a další rok se uskuteční volba. Česká republika by v případě úspěšné kandidatury měla hostit dvě z šesti základních skupin i vyvrcholení turnaje. Euro se od roku 2020 bude hrát ve třech zemích a počet účastníků vzroste z 16 na 24 týmů.

"Jednalo by se o Prahu a druhé město, které bude oznámeno co nejdříve. Mimo Prahu jsou k dispozici tak dvě tři varianty, ideální rozložení by mělo být Čechy a Morava. Máme ambice hostit finálový víkend v Praze, naším snem a cílem je O2 arena," uvedl Bendl.

Česko by mělo účast automaticky jistou

Pro finále Eura je potřeba mít halu s kapacitou aspoň 15 tisíc míst. "Z hlediska infrastruktury jsme v pozici, kdy by to tak mělo být. Slováci tak velkou kapacitu nemají. Maďaři jsou na vzestupu, zvažují i kandidaturu na OH, takže u nich uvidíme. Snahu mít budou, ale zatím ještě tak velkou halu nemají," řekl Bendl.

Je možné, že Česko, Slovensko a Maďarsko by nemuselo mít protikandidáta. "Pokusíme se dostat do situace, že budeme jediní. Případně kdyby byli další kandidáti, pokusíme se domluvit, aby se ucházeli o ME v roce 2024," podotkl Bendl. "Teď by neměly být na řadě severoevropské země, kde se šampionáty poslední dobou pravidelně hrají. Mohli bychom být společně se silnými Maďary a Slováky úspěšní," dodal.

Česko by jako pořadatel mělo účast na turnaji automaticky jistou. "Už počítáme, jak na tom jsme, koukáme, co máme k dispozici v mládežnických kategoriích. Plánuje reformu výchovy mládeže, chceme se ještě víc věnovat čistě těm nejtalentovanějším hráčům. Je to velká výzva připravit se tak, abychom byli důstojným organizátorem šampionátu. Je to krok, který by měl obecně pomoci rozvoji sportu u nás," dodal Bendl.

Reklama