Hlavní obsah

O'Neal, Iverson a Jao Ming jsou v basketbalové Síni slávy

Springfield

Basketbalová síň slávy v americkém Springfieldu se v pátek rozrostla o tři velké postavy NBA nedávné minulosti. Mezi legendy byli uvedeni Shaquille O'Neal, Allen Iverson a Číňan Jao Ming. Mezi desítkou nováčků je i jedna žena - Sheryl Swoopesová, trojnásobná olympijská vítězka a čtyřnásobná šampiónka WNBA.

Foto: David Butler Ii, Reuters

Allen Iverson byl uveden do basketbalové Síně slávy.

Článek

O´Neal během devatenácti sezón v NBA získal čtyřikrát titul, třikrát byl nejlepším hráčem finále a v roce 2000 získal ocenění pro nejlepšího hráče ligy. V roce 1996 byl členem zlatého Dream Teamu na olympiádě v Atlantě.

Při uvedení do Síně slávy děkoval Kobe Bryantovi, s nímž v Los Angeles Lakers vytvořil skvělou dvojici. "Dotlačil mě ke třem titulům, ale taky k odchodu do Miami, kde jsem získal čtvrtý," připomněl, že vztahy dvou velkých hvězd nebyly jen idylické.

Číňan Jao Ming je s 229 centimetry nejvyšší postavou Síně slávy, naopak rozehrávač Allen Iverson se 183 centimetry patří k nejmenším. To mu však nebránilo v tom, aby se stal čtyřikrát nejlepším střelcem sezóny. V historické tabulce play off má lepší bodový průměr jen Michael Jordan a v roce 2001 byl Iverson vyhlášen nejlepším hráčem ligy.

Mezi dalšími oceněnými jsou například Jerry Reinsdorf, tvůrce "neporazitelného" týmu Chicago Bulls v devadesátých letech, nebo Cumberland Posey, hvězda ze začátku minulého století, která je zároveň v baseballové Síni slávy.

Reklama