Hlavní obsah

NH Ostrava jde do ligy po sedmi letech bez Číže

Ostrava

Stejně jako v předešlých letech byl i toto léto basketbalový kouč Nové huti Ostrava Dušan Medvecký postaven před nelehkou úlohu: znovu poskládat konkurenceschopný tým. Letos to měl ztížené o to více, že se po sedmi letech musel rozloučit s rozehrávačem Adamem Čížem, který společně s Američanem Garethem Kerrem zamířil do Kolína.

Foto: Sport.cz

Adam Číž

Článek

„Odešel hráč, na kterém jsme naši hru stavěli. Nicméně takový je život. Není první ani poslední, kdo se v Ostravě naučil hrát a odešel za lepším. Tak to prostě je. Adamovi přeju hodně štěstí," komentuje ztrátu na klíčovém postu rozehrávače Medvecký.

Jako náhrada za Číže získala Ostrava amerického rozehrávače Maxe Guercyho, pro něhož bude angažmá v Ostravě prvním kontaktem s evropským basketbalem. „Těším se, až liga začne. Věřím, že budeme mít dobrou sezónu," říká 22letý rodák z Kalifornie, který v předchozích čtyřech letech hrál za univerzitu Rice v Houstonu.

Dalšími novými tvářemi v NH Ostrava jsou mladíci z Nového Jičína Kelar a Jakubů, navrátilec Alič z Bosny a další dva Američané křídelník a střelec z dálky Smith a pivot Sevlie.

Na úvod těžký los

„Hledali jsme hráče, kteří mezi ostatní dobře zapadnou. Nemáme v týmu hvězdu, která by nastřílela čtyřicet bodů za zápas, budeme to muset uhrát týmově. Ti kluci jsou fajn a mám z toho dobrý pocit. Nicméně jsou s námi teprve čtrnáct dní, těžko soudit, jak dobře to bude fungovat," podotýká na adresu Američanů Medvecký.

V loňské sezóně se Ostrava po šesti letech neprobojovala do play off. „Samozřejmě bych byl velmi rád, kdybychom se tam vrátili, nicméně nemám kouzelnou hůlku a na začátku sezóny nejsem schopný říct, jak silní budeme," přemítá ostravský trenér.

Do nového ročníku basketbalové ligy vstoupí NH Ostrava v sobotu na palubovce Děčína, ve druhém kole přivítá ve středu 28. září doma Opavu. „Je to velice těžký los. Nejprve loňský finalista a pak hned Opava, která hraje několik let ve stejném složení a má všechny signály zažité. Budou to těžké zápasy," ví Medvecký.

Reklama