Hlavní obsah

Basketbalistky Brna porazily Valenciennes a jsou ve finále

BRNO

Basketbalistky Gambrinusu Sika Brno budou stejně jako v loňském roce hrát ve finále Evropské ligy. V play-off překonaly i třetí francouzskou překážku, v semifinále v domácím prostředí porazily Valenciennes 61:54. O druhém postupujícím rozhodne večerní zápas VBM Samara - Lietuvos Vilnius, finále se v Králově Poli hraje v neděli.

Článek

"Moc nám pomohl koncentrovaný výkon v úvodních minutách, kdy soupeřky svázala nervozita víc než nás. O slibný náskok sice holky přišly, ale velkou vůlí a bojovností se znovu dostaly do vedení a udělaly první krok k vysněnému cíli. Cením si jejich herního odhodlání i taktické kázně," tvrdil trenér Jan Bobrovský.

Vstup do utkání vyšel Brnu perfektně. Skóre otevřela trojkou Miltonová a už ve 4. minutě to bylo 10:0, neboť domácí tým se prosazoval agresivní útočnou hrou a soupeřkám bral sebedůvěru hodně důraznou obranou a hlavně lepším doskakováním.

Těsná obrana na Francouzky platila

Nepřesně hrající Valenciennes se za celou čtvrtinu zmohlo jen na pět bodů. Po dalším koši Miltonové zdálky narostlo brněnské vedení na začátku druhého dějství až na 21:5, teprve pak se francouzský tým i díky časté rotaci domácích žen dostal alespoň trochu do hry, ale na smazání dvouciferného rozdílu skóre nemohl pomýšlet.

Český mistr dál praktikoval velmi těsnou obranu, která nenabízela protivnicím moc střeleckých pozic a první trojku Valenciennes zaznamenala obávaná australská rozehrávačka Harrowerová až těsně před završením první poloviny utkání, po níž Brno vedlo 36:26. Jenže téměř pětiminutový totální střelecký výpadek domácích přinesl rychlou likvidaci náskoku. Řádila pivotka hostí Grudaová a necelou čtvrthodinu před koncem bylo srovnáno na 38:38.

Postup pečetila Veselá

Brňanky ztratily pohyb a najednou se jim v útoku nedařilo vůbec nic, takže začala hodně nervózní přetahovaná o každý koš. Naštěstí šňůra deseti bodů na přelomu třetí a čtvrté části vrátila domácí, v jejichž dresu se chytly střídající Žirková se Salesovou, až k vedení 53:45 ve 34. minutě.

Včas se vrátila i střelecká jistota Miltonové, Valenciennes se ale nechtělo vzdát. Harrowerová svou už pátou trojkou v zápase ještě vykřesala naději snížení na 59:54 půl minuty před koncem, ale rychlou odpovědí byl koš Veselé jen pečetící postup Brna.

Evropská liga - semifinále:
Gambrinus Sika Brno - US Valenciennes 61:54 (18:5, 36:26, 49:45)
Nejvíce bodů: Miltonová 20, Salesová 9, Veselá 7, Žirková 6, Kulichová 6 - Harrowerová 20, Grudaová 14, Kiretaová 10. Rozhodčí: Chaves (Arg.), Ciulin (Šp.). Fauly: 14:12. Trestné hody: 12/8 - 13/5. Trojky: 5:5. Diváci: 3800.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články