Hlavní obsah

Basketbalistky Brna vyhrály Evropskou ligu

BRNO

Fantastický úspěch se povedl basketbalistkám Gambrinusu Sika Brno, když v domácím prostředí triumfovaly v Eurolize. Šestý pokus o historický úspěch vyšel dokonale, české mistryně ve finále porazily 68:54 Samaru a jsou nejlepším týmem kontinentu.

Článek

Brno před zcela vyprodanou halou, v níž fandily téměř čtyři tisíce diváků, znovu perfektně vyšel vstup do utkání. Skóre otevřela trojka Veselé a po třech minutách to bylo již 9:2, když střeleckou slinu chytla Vítečková. Při bránění hvězd Samary Stěpanovové s Wautersovou odváděla výtečnou práci pivotka Kulichová a náskok domácích až neuvěřitelně rychle rostl.

K nadšení bouřícího publika svítil v 7. minutě na ukazateli skóre stav 20:6, přičemž úspěšnost střelby českých šampiónek přesahovala pětaosmdesát procent a také jejich defenzivní činnost byla výtečná. Samara se do té chvíle nedostala k jedinému doskoku. "Začátek byl skvělý, bez jediné chybičky, soupeřky to vykolejilo," přiznal trenér Jan Bobrovský, kterého ale třetí faul Miltonové přiměl k prostřídání, čímž se trochu narušila herní koncepce.

V těžkých chvílích pomohla kapitánka Machová

První čtvrtinu přesto Brno vyhrálo 25:16, jenže následovaly čtyři minuty bez vstřeleného koše a obhájkyně euroligového prvenství se dotáhly na rozdíl tří bodů. Včas ale zasáhla Machová, která v obraně opakovaně vypíchla míč a nebála se ani zakončení, ať už zdálky či průnikem pod koš.

Hlavně zásluhou brněnské kapitánky to bylo v poločase 38:31, jenže Samara potom zvýšila agresivitu hlavně pod košem, kde se stále častěji prosazovala bývalá brněnská opora Stěpanovová a náskok domácích se znovu tenčil. Nepomohl ani návrat Miltonové na palubovku. Hře Američanky, která v semifinále dala 20 bodů, včera scházela jiskra.

Obě družstva se pod tíhovou finálového napětí dopouštěla řady nepřesností, přesto Samara přesto dokázala snížit na rozdíl jediného koše a poslední čtvrtina začínala za stavu 46:44. Do vedení se však ruský mistr nedostal. "Soupeř se pokusil výraznou tvrdostí dostat do hry, jenže holky se nezalekly," těšilo Bobrovského.

"Holky děkujem"

Zodpovědnost vzala na sebe druhá z Američanek v brněnském dresu Salesová, která dala během 3,5 minuty deset bodů a trochu tím uklidnila spoluhráčky. "Vím o ní, co dokáže a předvedla se perfektně," uvedl trenér vítězek. Nicméně ve 37. minutě byl stav ještě 56:52, Brno pak ale rozjelo fantastickou jízdu.

Při výtečné obraně se role střelkyň zhostily Machová společně se Salesovou, které obstaraly šňůru deseti bodů a minutu před koncem při čtrnáctibodovém rozdílu už celé hlediště stálo a slavilo historický úspěch hromovým pokřikem Holky děkujem. "Ani na okamžik jsem ve finále neměl pocit, že zápas ztratíme. Bylo to ze strany holek báječný výkon," líčil Bobrovský.

Evropská liga - finále:
Gambrinus Sika Brno - Volgaburmaš Samara 68:54 (25:16, 38:31, 46:44)
Nejvíce bodů: Salesová 16, Machová 14, Vítečková 12, Veselá a Miltonová-Jonesová po 7 - Stěpanovová 15, Wautersová 10, Lawsonová 8, Valdemorová 6. Rozhodčí: Chaves (Šp.), Reatto (It.). Fauly: 16:19. Trestné hody: 10/7 - 9/5. Trojky: 7:3. Diváci: 4000.

Reklama

Související témata: