Hlavní obsah

Baseballisté Chicaga Cubs se dočkali, po 71 letech jsou ve finále MLB

Baseballisté Chicaga Cubs postoupili po 71 letech do Světové série, finále zámořské MLB. Ve městě zavládlo nadšení, tým totiž může získat titul po dlouhých 108 letech a ukončit nejdelší čekání na výhru ze všech klubů.

Foto: Jerry Lai, Reuters

Baseballisté Chicaga Cubs se radují z postupu do MLB

Článek
Fotogalerie

Cubs porazili ve finále Národní ligy Los Angeles Dodgers 4:2 na zápasy, ten poslední vyhráli 5:0. Ve finále se utkají s Clevelandem, který na titul rovněž čeká dlouho. Indians naposledy slavili před 68 lety.

Cubs, kterým v Americe přezdívají Lovable Losers, což ve volném překladu znamená třeba "roztomilí žabaři", letos vyhráli suverénně základní část MLB. A v play off na své výkony z dlouhodobé části navazují a obě série ovládli bez větších problémů.

V posledním utkání s Dodgers se skvěle vypořádali s nadhazovačem Lakers Claytonem Kershawem, který patří k nejlepším v lize. Dva body získali hned v první směně, přidali i dva homeruny a soupeři nepovolili vůbec skórovat.

"Dostat se do Světové série je skvělé, ale cílem je vítězství. Ukončili jsem čekání na postup do finále a teď zlomíme další kletbu," řekl majitel Cubs Tom Ricketts.

Cubs naposledy vyhráli MLB v roce 1908 a poslední finále si zahráli v roce 1945. Od té doby jsou pod tzv. "kozlí kletbou". Majitel hospody Billy Sianis tehdy přišel na zápas i se svým kozlem jménem Murphy, ale byl kvůli zápachu zvířete vyveden. Proto prohlásil, že klub už nikdy nic nevyhraje, což zatím trvá.

"Postup do Světové série je především odměnou pro fanoušky. Na tuhle chvíli čekali proklatě dlouho. V baseballu lepší fandy nenajdete," řekl nadhazovač Cubs Kyle Hendricks.

Finále začne v úterý 25. října v Clevelandu a hrát se bude na čtyři vítězné zápasy.

Reklama