Hlavní obsah

Házenkáři se musejí obejít bez tří opor, které nepustil Melsungen

Martin KézrPrávo

Skandální jednání německého Melsungenu narušuje přípravu české reprezentaci házenkářů. Klub pod vedením bývalého kouče národního týmu Trtíka balancuje v bundeslize na hranici sestupu a odmítl uvolnit trio Petr Házl, Jiří Hynek a Petr Hrubý.

Foto: ARCHIV

Házená - ilustrační foto

Článek

"Je to pro mne veliké rozčarování, něco takového jsem nezažil. Těch tří kluků je mi líto, moc chtěli přijet, ale těžko mohou jít proti klubu. Marně jsme se s manažery snažili o nějakou rozumnou dohodu, žádnou pomoc neprokázal ani Trtík," přiznává trenér reprezentace Pavel Pauza, jenž na turnaj do Paříže cestuje dnes bez českého tria z Melsungenu.

"Je to ze strany klubu jasné porušení reglementu EHF, které zakládá nebezpečný precedens a proto se důrazně ohrazujeme a žádáme i trest pro Melsungen, aby si už nic takového nemohl v budoucnu dovolit," zlobí se šéf České házenkářské federace Jaroslav Chvalný.

Trtík podporuje rozhodnutí klubu

"Bundesliga má pauzu, jenže Melsungen si prostě postavil hlavu, že hráče potřebuje a nepustí je, čímž veškerou komunikaci skončil," říká Pauza a zamítavou zprávu z Německa považuje za jistou schválnost. Za vším skutečně může stát kontroverzní postoj bývalého reprezentačního trenéra. "Je to rozhodnutí vedení klubu, které jako kouč ale podporuji. Existuje hrozba zranění pro nás klíčových hráčů, kteří potřebují regeneraci," vzkazuje Rastislav Trtík.

"U ostatních problém s uvolněním nebyl a to třeba Kubešův Lübbeck je v tabulce bundesligy jen o místo před Melsungenem a Szymanského Pfullingen je na tom ještě hůř," připomíná Pauza.

Právě skvěle obsazený turnaj v Paříži, kde se koncem týdne utkáme s Francií, Německem a Dánskem, bere za ostrý test kvalifikace MS, kterou začneme 11. června utkáním v Srbsku a Černé Hoře a o týden později se hraje odveta v Brně. "Na kvalifikaci se sejdeme až na poslední chvíli, proto jsem chtěl využít reprezentační jarní termín na prověrku celého týmu a takové zbytečné oslabení mě štve," líčí Pauza.

Nominace ČR na turnaj v Paříži:
Galia (Göppingen/Něm.), P. Štochl -Vítek (oba Istres/Fr.), Juříček (Montpellier/Fr.), Filip, Mičkal (oba Nordhorn/Něm.), Jícha (Lemgo/Něm.), Kubeš (Lübbeck/Něm.), Nocar (Chambery/Fr.), Szymanski (Pfullingen/Něm.), Řezníček (Velenje/Slovin.), T. Heinz, Horák, Sobol (všichni Karviná), Vraný (Dukla).

Reklama