Hlavní obsah

Island - Česko 25:24Házenkáři na Islandu statečně vzdorovali, na bod ale nedosáhli

Reykjavík

Byli hodně blízko nečekanému bodovému zisku z islandské půdy, nakonec však čeští házenkáři vyšli při vstupu do kvalifikace ME 2018 naprázdno. Vyrovnaný středeční zápas prohrál národní tým 24:25. Už v sobotu ho čeká druhé vystoupení ve skupině, v Plzni proti Makedonii.

Foto: Pavel Lebeda, chf.cz

Český házenkář Ondřej Zdráhala - ilustrační foto.

Článek

Český tým začal v Reykjavíku nebojácně a po čtvrthodině vedl 7:4, když mu vycházely brejky. Jurka se navíc prosazoval i z křídla a k tomu byl při sedmičkách dlouho naprosto neomylný Hrstka. Jenže soupeř po oddechovém čase změnil styl obrany a reprezentanti si prožili hluchých osm minut bez vstřelené branky.

Nešlo ale jen o české trápení v koncovce, chybičky se vloudily i do dosud precizní defenzivní činnosti. Domácí tedy pětigólovou šňůrou otočili skóre, naštěstí do výraznějšího trháku se nedostali zásluhou dobrých zákroků Mrkvy v brance.

Když se potom střelecky chytil ze střední spojky Zdráhala, povedlo se reprezentantům vyrovnat na 10:10, jenže pak šli do oslabení a navíc Hrstka svou pátou sedmičku už zahodil. Vzešlo z toho tedy poločasové vedení Islandu rozdílem dvou gólů.

Závěr patřil Islanďanům

Zpřesnění hry po změně stran však umožnilo národnímu týmu rychle srovnat krok. Základem byla nebojácnost českých spojek, přitom ale vše už nestálo a nepadalo s Jíchou, kterému Islanďané věnovali speciální pozornost. Hvězda Barcelony se tedy maximálně obětovala pro tým, hlavně při bránění a vytváření útočných clon byl Jíchův podíl hodně znát.

V 54. minutě vedlo Česko po třetím gólu svého kapitána 23:22, ale vypjatou koncovku zvládli lépe Islanďané. Podrželi je z křídel nejlepší střelec Sigurdsson i Gunnarsson. V předposlední minutě Mrkva chytil sedmičku, jenže domácí měli v tu chvíli už gól k dobru a poslední český útok skončil předčasně odpískáním průrazu.

„Škoda, že jsme takhle těsně prohráli. Obrana fungovala, dobře se mi za ní chytalo. Pokaždé, když jsme se mohli utrhnout na rozdíl dvou, tří gólů, udělali jsme v útoku nějakou chybu a potom už to bylo hop nebo trop. Na zisk bodu z Islandu jsme měli, bohužel to ale nevyšlo," líčil gólman Tomáš Mrkva.

Zklamání neskrýval ani trenér Jan Filip. „O úspěšný výsledek jsme se připravili vlastními chybami. Teď se z toho musíme dát dohromady, u videa si vše rozebrat a dobře se připravit na Makedonii. Ten zápas v sobotu doma chceme vyhrát," řekl kouč.

Kvalifikace na ME 2018 házenkářů
Island - Česko 25:24 (12:10)
Nejvíce branek: Sigurdsson 6/2, Palmarsson a A. Gunnarsson po 5, Karason 5/2, Kristjansson 3 - Zdráhala 5/1, Hrstka 5/4, Jurka, Jícha, Babák všichni po 3. Rozhodčí Santos, Fonseca (oba Portug.), vyloučení 3:4, sedmimetrové hody 5/4:6/5, 3400 diváků.
Makedonie-Ukrajina 27:21 (13:10)

Reklama

Související témata: