Hlavní obsah

Česko - Makedonie 35:28Házenkáři porazili v kvalifikaci ME neoblíbenou Makedonii

Plzeň

Čeští házenkáři zvítězili ve druhém utkání kvalifikace mistrovství Evropy nad Makedonií 35:28 a po středeční porážce 24:25 na Islandu si připsali do tabulky první dva body. Reprezentanti rozhodli v Plzni o vítězství hlavně zásluhou povedené první půle, kterou ovládli 18:12.

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Na makedonskou branku střílí český reprezentant Jakub Hrstka.

Článek

Ukrajina v druhém utkání doma zdolala Island 27:25 a všechny týmy tak mají po dvou bodech. Češi mají po vysoké výhře nejlepší skóre a vedou tabulku. Další zápasy je čekají v květnu proti Ukrajině. Na evropský šampionát do Chorvatska v roce 2018 postoupí z každé skupiny dva celky a nejlepší tým z třetích míst.

"Myslím, že na Islandu jsme měli vyhrát, s takovým výkonem brankáře a obrany jsme je ve středu měli porazit. S dnešním zápasem jsem spokojený. Vydali jsme ze sebe maximum," řekl novinářům jeden z dvojice českých trenérů Daniel Kubeš.

"Po drtivou většinu zápasu jsme byli schopni dodržet naše pravidla a úkoly, co kluci mají. I emočně jsme byli výborní. Celkově výchozí situace není vůbec špatná," dodal Kubeš.

Češi se oklepali ze středeční smolné porážky na Islandu a i bez kapitána Filipa Jíchy, který si poranil na severu Evropy koleno, vstoupili do zápasu s tradičním rivalem z posledních let ve velkém stylu. Makedonci prošli na úkor českého celku za přispění nepřesných rozhodčích z červnového play off o MS i z předešlé evropské kvalifikace a reprezentanti měli viditelnou motivaci jim kontroverzní porážky vrátit.

"Každý z nás to má určitě ještě v hlavě, že to tam nebyla férové, ale takový je sport. Šli jsme dál, je nová kvalifikační skupina a musíme udělat vše pro to, abychom postoupili," uvedl nejlepší střelec utkání Jakub Hrstka, který z deseti střel zaznamenal deset gólů.

Mezi tyčemi se dařilo brankáři Galiovi a jeho spoluhráči v poli získali šňůrou sedmi branek v 18. minutě už výrazný náskok 10:3. Balkánský celek pak snížil na rozdíl čtyř tref, v závěru poločasu ale český tým ubránil oslabení a do šaten šel s vedením 18:12. Dařilo se především Hrstkovi, jenž dal v úvodním dějství sedm branek.

"Vzali jsme to z perfektního konce. Už poslední domácí zápasy s Makedonií byly podobné v průběhu. Vždycky jsme se dostali do náskoku, oni to trochu stáhli v druhé půli," řekl Kubeš.

Po přestávce Makedonci po Horákově vyloučení snížili na 16:19 a čeští trenéři si vzali oddechový čas. Vzápětí vstřelil důležitý gól Bečvář a domácí se opět nastartovali. Češi pokračovali v dobré obraně z první půle, začali opět zvyšovat náskok a v 43. minutě Linhart povedeným podstřelem upravil už na 26:19.

Zaplněná hala pak aplaudovala Galiovi, který zázračným zákrokem vleže vykopl soupeřovu dorážku. V 54. minutě Petrovský poprvé v utkání poslal český celek do osmibrankového vedení a vzápětí se trefil Hrstka. V závěru Makedonci snížili a v poslední sekundě zkorigovali na rozdíl sedmi gólů.

"Odehráli jsme zápas na hranici našich možností v obraně i v útoku. Mohli jsme vyhrát třeba o devět a může to být rozhodující, ale klukům jsme řekli, že hrajeme 60 minut ofenzivně, každý útok i obranu naplno. Bohužel jsme ztratili dva míče a dostali hloupý gól," uvedl Kubeš.

Utkání kvalifikace mistrovství Evropy házenkářů v Plzni:
Česko - Makedonie 35:28 (18:12)
Sestava a branky ČR: Galia, Mrkva - Hrstka 10/3, Bečvář 5, Jurka 4, Sobol, Horák, Kotrč 1, Stehlík, Babák 4, Linhart 3, Petrovský 6, Zdráhala, Užek 2, Landa, Říha.
Nejvíce branek Makedonie: K. Lazarov 9/2, Manaskov 8/3, Neloski a Taleski po 4. Rozhodčí: López, Ramírez (oba Šp.). Sedmimetrové hody: 3/3 - 8/6. Vyloučení: 4:4. Diváci: 1400.
Ukrajina - Island 27:25 (13:13)
Tabulka 4. skupiny:
1.Česko210159:532
2.Makedonie210155:562
3Island210150:512
4.Ukrajina210148:522

Reklama

Související témata: