Hlavní obsah

Prohrávat není v pořádku, ale čekal jsem to, říká ostravský basketbalista Bohačík

Ostrava

Jedenáct utkání mají v této sezóně v nejvyšší soutěži v nohách basketbalisté NH Ostrava. Pouze ve dvou případech se ale radovali z výhry. Ve druhém kole v derby porazili Opavu 68:53 a minulou sobotu znovu doma přehráli USK Praha 67:58. Zbylých devět utkání prohráli.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Ostravský Petr Bohačík (v bílém) se snaží prosadit přes Pavla Grunta z USK Praha.

Článek

„Nedělal bych z toho velkou vědu. Před sezónou se v Ostravě znovu skládal úplně nový tým a upřímně, když jsem se podíval na rozlosování, tak jsem velká očekávání neměl," svěřoval se jeden ze dvou Čechů, který nastupuje v základní sestavě Nové huti Petr Bohačík. „Doma jsme měli Prostějov, Opavu či Pardubice. A to jsou hodně silní soupeři. Ano, prohráli jsme s Brnem a to byl průser. Ale ty ostatní zápasy, neříkám, že je to v pořádku, ale střízlivým odhadem se to trochu dalo čekat," připustil ostravský křídelník.

Porážky měly podle něj několik dalších příčin. Jednou z nich byla slabá rozehrávka. „Odešel Adam Číž do Kolína, což je vynikající rozehrávač i střelec. Pro každého soupeře nebezpečný. Místo něj máme Maxe Guercyho, ale ten hraje přesně podle slova rozehrávač. V zakončení má velký handicap ve svém vzrůstu (173 centimetrů - pozn. aut.). Měli jsme tři dobré zápasy, než ho soupeři přečetli a reagovali," vysvětloval Bohačík. „Ideální nebyl ani los. Doma jsme měli silné soupeře, venku se nám nedařilo ani loni. Špatně se na tabulku dívá, ale až se to otčí, tak věřím, že to bude jiné," řekl ostravský basketbalista.

Pomoct výše jim má nový americký rozehrávač Jordan Riewer. První utkání proti USK, do kterého naskočil těsně po příletu ze zámoří, zvládl perfektně. „Viděl jsem ho ráno před utkáním, netrénoval s námi ani minutu. Hodně nám pomohl, střely z dálky nám v minulých zápasech chyběly. Jestli bude takto pokračovat, tak jenom dobře," radoval se Bohačík.

Nastoupit s úplně novým hráčem prý není až tak velký problém. „Je to pořád basketbal. Hraje se na dva koše v pěti proti pěti. Moc nového se tam vymyslet nedá, nicméně opravdu musím smeknout, že pár hodin poté, co přiletěl, takto zahrál. A až bude mít zažité všechny systémy, může to být ještě lepší," zadoufal Bohačík.

On a Vojtěch Bratčenkov jsou jediní dva Češi, kteří za Ostravu pravidelně nastupují. Zbytek postů patří americkým basketbalistům, kterých je nyní v Nové huti pět. Čeští mladíci Kelar, Jakubu, Jančík, Klímek či Leczo tak vysedávají na lavičce, nebo hostují v první lize. „Teče nám do bot, nikdo nechce být poslední a vedení proto reaguje tak, že přivedlo dalšího cizince. Každý trenér by chtěl mít tým poskládaný s co nejvíce českých hráčů, bohužel v Ostravě je teď situace taková, že není asi kde brát," přemítal Bohačík. „Je to pro mladé dorostence ale i výzva, aby zabrali. Když na to budou mít, jistě šanci dostanou. Já, nebo Vojta Bratčenkov jsme toho důkazem. Je potřeba makat, ty dveře do prvního týmu nejsou zavřené. Trenér Dušan Medvecký jim tu šanci určitě rád dá," krčil rameny odchovanec VŠB Ostrava Bohačík.

V příštím kole hostí NH Ostrava v pondělí 21. listopadu před televizními kamerami od 20.15 Děčín. „Loni jsme je v televizním utkání porazili, proč to nezopakovat? Bát se jich určitě nebudeme, a pokud k tomu přidáme kvalitní obranu, tak to není nemožné," řekl Bohačík.

Reklama

Související témata: