Hlavní obsah

Basketbalisty poslal los do Kluže. Není to nesplnitelná mise, říká kouč Ginzburg

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Čeští basketbalisté budou hrát základní skupinu ME 2017 v rumunské Kluži a utkají se tam s domácím Rumunskem, Španělskem, Chorvatskem, Černou Horou a Maďarskem. Rozhodl o tom úterní istanbulský los, do osmifinále postoupí čtyři nejlepší týmy.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg (uprostřed), Martin Kříž (vlevo) a Jiří Welsch.

Článek

Základní část šampionátu uspořádají Turecko, Finsko, Izrael a Rumunsko, vyřazovací boje včetně zápasů o medaile už bude hostit pouze Istanbul. Termín turnaje je od 31. srpna do 17. září. Jasným favoritem české skupiny C budou obhájci trofeje Španělé, ostatní celky jsou ale herně zhruba na úrovni národního týmu.

Český tým na minulém ME skončil sedmý a mj. v osmifinále vyřadil právě Chorvaty. „Určitě nebude ani jeden zápas lehký, ale snad mohu být ve vyhlídkách postupu optimista, pokud budeme na šampionátu v plné síle," řekl trenér Neno Ginzburg, jenž doufá, že bude mít možnost nasadit i jediného českého hráče z NBA Tomáše Satoranského. „Termínově by to snad mělo vyjít. Navíc i s místem, kam nás los poslal, jsme docela spokojeni. Rumunsko bude snad přijatelné i cestovně pro naše fanoušky," doplnil reprezentační manažer Michael Šob.

„Los se mi zdá tak půl na půl. Španělé jsou veliký favorit a hrát s nimi bude pro nás svátek, pro mě po těch letech v jejich lize zvlášť specifické. Možná jsem si přál basketbalově atraktivnější lokalitu než je Rumunsko, z pohledu místa jsem se právě tam nejméně těšil, ale na druhé straně zase cítím obrovskou šanci postoupit. Jak jsem říkal, se Španěly to bude těžké, ale rozhodovat o tom, jestli půjdeme dál, se ale bude s jinými soupeři," líčil Tomáš Satoranský, jenž sledoval los šampionátu na internetu z Washingtonu.

Na úvod proti domácímu celku

„Myslím, že los sestavil ještě těžší skupiny než naše. Rozhodně to pro nás není nesplnitelná mise. Premiérový zápas proti domácímu Rumunsku není úplně snadná situace, ale můžeme to zvládnout," usmál se izraelský kouč české reprezentace, který by měl právě na ME v příštím roce završit své působení. „Pro mě osobně by bylo skvělé absolvovat šampionát v mém rodném Izraeli, ale hrát proti podpoře deseti tisíc fanoušků by nebylo nic lehkého. Takže z tohoto pohledu je rozhodně lepší hrát v Rumunsku," doplnil Ginzburg.

Úspěchem na minulém šampionátu česká reprezentace podle Šoba získala kredit a respekt basketbalové Evropě. Pozitivně se to odráží i v zájmu soupeřů o přípravné zápasy během léta příštího roku. „Určitě chceme sehrát jedno utkání v Praze a rádi bychom i jedno Opavě," uvedl Šob. Už teď jsou na stole nabídky z Polska a Německa.

Los ME 2017 basketbalistů
Skupina A (Helsinky)
Francie
Finsko
Island
Řecko
Slovinsko
Polsko
Skupina B (Tel Aviv)
Izrael
Litva
Itálie
Gruzie
Německo
Ukrajina
Skupina C (Kluž)
Rumunsko
Španělsko
Chorvatsko
Česko
Černá Hora
Maďarsko
Skupina D (Istanbul)
Turecko
Rusko
Srbsko
Lotyšsko
Belgie
Velká Británie
Program českého týmu:
1. září: Rumunsko - ČR,
2. září: ČR - Španělsko,
4. září: ČR - Maďarsko,
5. září: ČR - Černá Hora,
7. září: ČR - Chorvatsko.
V případě postupu (přesun do Istanbulu):
9. a 10. září: osmifinále,
12. a 13. září: čtvrtfinále,
14. a 15. září: semifinále,
17. září: finále.

Reklama

Související témata: