Hlavní obsah

Volejbalisté Ostravy vyhráli první finále nad Kladnem

OSTRAVA

První finálový zápas extraligy volejbalistů proměnila ve vítězství Ostrava. Ve své hale, kde se sešly generace čekající na další titul od triumfu Vítkovic v roce 1968, porazila kladenské obhájce titulu 3:2. I když domácí vedli už 2:0 na sety, dočkali se nakonec až po tuhém boji v tie-breaku v poměru 15:12. Druhé pokračování série budou hostit Ostravští v pátek.

Foto: ČTK

Volejbal - ilustrační foto.

Článek

K zisku zlatých medailí a účastnického místa v Lize mistrů je zapotřebí vyhrát čtyřikrát. Domácí tým DHL potvrdil roli papírového favorita, který vládl celé dlouhodobé sezóně a získal i domácí pohár. Nastoupil kompletní, i když blokaře Kubalu zlobilo lýtko.

Boj o zlato si ale nechtěl nechat ujít. Kvalitní obrana a hlavně lepší útok, v němž po rychlých Kustových nahrávkách dominovali oba američtí smečaři Ching i Burrow a blokař Cerha, sebraly kladenským hráčům hned na začátku nadlouho chuť.

V první sadě sice Ostrava prohrávala 2:6, ale jen vinou vlastních chyb. Když se jich vyvarovala, otočila na 10:8 a získala převahu nad sítí, byla jasně lepším týmem. Kladno dlouho zaostávalo, až v druhém setu začaly slavit úspěch rovněž rychlé nahrávky Slováka Skladaného na univerzála Rybníčka, který jako by sváděl interní souboj s celou ostravskou ofenzivou.

Kladno dostal do hry blokař Kotrch

Ta si dva sety buď vůbec nevšímala kladenských bloků, nebo je úspěšně využívala. Zkraje třetí sady se ale domácí útočná mašina na chvíli zadrhla, prapor Kladna pozvedl na bloku Kotrch, v útoku Marel a ostravskou obranou začali častěji procházet i další. V půlce setu si hosté vytvořili tříbodový náskok, a ten už nepustili.

Když už se zdálo, že pohodu do ostravské sestavy vrátil Kust dvěma body ze servisu, začali zmatkovat domácí ostravští smečaři a ranami do autu pomohli úřadujícím mistrům k pětibodové šňůře na 15:13. K tomu se přidala nejistota na přihrávce a Kladno prokázalo, že na řešení krizových stavů je mistr.

Na rozdíl od semifinálové série s Libercem, v níž Středočeši otočili několik zdánlivě již ztracených zápasů, ale v Ostravě zázračný obrat nedokonali. Několikrát sice zvýšili vyprodané hale tepovou frekvenci, ale vítězství nevybojovali.

V rozhodující sadě se Ostrava prosadila servisem a stejně jako na začátku bitvy důrazem v útoku. Čtvrtý mečbol jí pomohl proměnit Ogurčák servisem do sítě.

Výsledek - finále:
Ostrava - Kladno 3:2 (17, 21, -22, -19, 12)
Rozhodčí: Dvořák, Dočkal. Čas: 102 min. Diváci: 1300. Stav série: 1:0.
Sestavy:
Ostrava: Ching, Cerha, Konečný, Burrow, Kubala, Kust, libero Správka - Ledvoň, Jedlička, Zvolánek.
Kladno: Janušek, Pakosta, Skladaný, Ogurčák, Holubec, Rybníček, libero Polanský - Fokt, Marel, Kotrch, Linz, Fortuník

Reklama

Související témata: