Hlavní obsah

Nejbohatším sportovcem historie je basketbalová legenda Jordan

Nejbohatším sportovcem historie je podle časopisu Forbes legendární americký basketbalista Michael Jordan, který si dosud vydělal 1,7 miliardy dolarů. Za šestinásobným vítězem NBA následují američtí golfisté Tiger Woods, Arnold Palmer a Jack Nicklaus, na pátém místě je sedminásobný mistr světa formule 1 Němec Michael Schumacher.

Foto: Profimedia.cz

Legendární Michael Jordan na archivním snímku z roku 1997.

Článek

V první desítce jsou vedle čtyř golfistů, tří basketbalistů a Schumachera ještě americký boxer Floyd Mayweather a anglický fotbalista David Beckham.

Třiapadesátiletý Jordan si během sportovní kariéry vydělal 93 miliónů dolarů, mnohem více peněz ale získal díky lukrativním sponzorským smlouvám, především s firmou Nike. Má také podíl v klubu NBA Charlotte Hornets, vystupoval rovněž v reklamách a ve filmech.

Loni Jordan vysoudil 8,9 miliónu dolarů (přes 211 miliónů korun) na řetězci obchodů s potravinami za zneužití svého jména, celou částku ale věnoval na dobročinné účely v Chicagu. Nyní vyhrál obdobný soud s čínským výrobcem sportovního zboží, který se táhl od roku 2012.

Nejbohatší sportovci podle Forbesu (v miliardách dolarů):
1. Michael Jordan(basketbal)1,7
2. Tiger Woods(golf)1,65
3. Arnold Palmer(golf)1,35
4. Jack Nicklaus(golf)1,15
5. Michael Schumacher(motorismus)1,0
6. Kobe Bryant(basketbal)0,77
7. Floyd Mayweather(box)0,765
8. Phil Mickelson(golf)0,76
9. David Beckham(fotbal)0,73
10. Shaquille O'Neal(basketbal)0,7.

Reklama