Hlavní obsah

Souboj s Nymburkem je dvojnásobnou výzvou, říká děčínský trenér Budínský

Děčín

Basketbalisté Děčína jsou v posledních letech stálicí v popředí tuzemských klubových soutěží. V probíhající sezóně se chtějí znovu prosadit v Českém poháru i v Kooperativa NBL, v níž momentálně figurují na druhém místě tabulky. A v sobotu 17. prosince se poměří v repríze loňského finále na domácí palubovce s vedoucím Nymburkem. „Je to pro nás dvojnásobná výzva,“ říká děčínský trenér Pavel Budínský v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Sport.cz

Děčínský trenér Pavel Budínský.

Článek

Jaký význam přikládáte čerstvému postupu do čtvrtfinále Českého poháru?

Vyhráli jsme ve středu v osmifinále v Ústí nad Labem, což znamená nejen další úspěch v rivalském derby, ale především šanci bojovat znovu o Final Four v pohárové soutěži. Shodou všech legislativních souvislostí, které k Českému poháru patří, jsme už druhým rokem odehráli osm zápasů na venkovním hřišti. A po této anabázi se potkáme s obhájcem pohárové trofeje Pardubicemi v domácí hale. Přesně neznáme termín, který není určený, jelikož Pardubice účinkují v evropském poháru, a nás také čeká mezinárodní konfrontace.

Znamená to, že do elitní pohárové čtyřky se nedostane jeden z loňských finalistů Českého poháru a tudíž i jeden z celků, které jsou aktuálně v první trojce ligové tabulky.

Pro poraženého z dvojice Děčín-Pardubice bude škoda, že v poháru skončí. Ale pro ostatní týmy je to asi lepší výchozí pozice, že budou mít naději na úspěch.

Co stojí za průběžným druhým místem Děčína v NBL?

Snažíme se každým dnem zlepšovat jako jednotlivci i jako celek. Uhráli jsme domácí zápasy na výtečnou. Před našimi diváky jsme ještě neprohráli a získali jsme cenné výhry venku. S bilancí 12 - 4 se pohybujeme hned za Nymburkem.

A právě v sobotu hostíte nymburského lídra. Jak k utkání přistupujete?

Hrát s Nymburkem je vždycky výzva. A tentokrát tuplovaná, po tom co favorit prohrál v Pardubicích. Budeme se pokoušet, abychom jim připravili druhou prohru po sobě. V klubovém erbu máme napsané, že budeme usilovat o to, abychom porazili toho druhého. Stát se může cokoliv, je to sport.

Co očekáváte od Nymburka?

Je jasné, že přijíždí síla, která nechce prohrát dvakrát v řadě. Nymburk je pro nás svou absolutní koncentrací, zaujetím a kvalitou známkou toho, že musíme předvést rovněž odpovídající a maximální výkon, abychom se s nimi mohli měřit.

Děčín letos disponuje také velmi solidním kádrem. Jak se vám pracuje s oporami, jako jsou Jakub Houška, Pavel Houška, Tomáš Pomikálek, Tomáš Vyoral a nová posila Lukáš Palyza i ostatní?

Jsou to hráči, kteří už mají ve svém životopise určitou bohatou zkušenost s mezinárodním i reprezentačním basketbalem. Někteří z nich se po předchozích angažmá dostávají do větší herní praxe. Při svém působení v Nymburce tolik prostoru neměli a v Děčíně zažívají obnovu za větší tíhu zodpovědnosti z postu hráčů, kteří tým táhnou a jdou za nimi mladší a ostatní kluci z kádru.

Reklama

Související témata: