Hlavní obsah

Krásky z pláže se už těší na pohádky. Užily si i roli modelek

Radek MalinaPrávo

Výjimečné dny odloučení po celoročním společném programu čekají během vánočních svátků české beachvolejbalistky Markétu Slukovou a Barboru Hermannovou. Zatímco první bude trávit nadcházející dny v Praze, druhá zamíří za nejbližšími do rodné Ostravy.

Foto: Ondřej Pýcha

České beachvolejbalistky Markéta Sluková (vlevo) a Barbora Hermannová.

Článek

Účastnice olympijských her v Riu, kde obsadily dělenou sedmnáctou příčku, prožily minulých sedm dnů na soustředění v Pelhřimově. Ještě před odjezdem na kondiční kemp ale pokřtily kalendář společnosti Sport Invest, při jehož vzniku si užily role modelek.

„Ráda se nechám načančat od profesionálky. Takže když se na první pokus snímky kvůli počasí nepodařilo udělat, zase tolik jsem se nezlobila," smála se Sluková. „Během sezóny o vizáž pečujeme asi jen hozením vlasů do culíků, takže je docela fajn, když se jednou za čas svěříme do rukou odbornice," přitakávala Hermannová. Okamžiky hýčkání vystřídal dril na Vysočině. Ode dneška je ale po tisících společných hodin čeká odloučení. Zatímco Sluková prožije poslední dva dny před vánočními svátky v poklidu, Hermannovou ještě čeká několik hektických hodin.

„Jako většina lidí jsem si slibovala, že budu nakupovat dárky průběžně, což se mi samozřejmě nepovedlo, takže na řešení mám ještě i pátek. V předstihu jsem nakoupila jen pár věcí, takže stres mě po návratu ze soustředění nemine," krčila smířlivě rameny. „Já jsem na sebe pyšná, protože jsem všechno zvládla ještě před odjezdem na soustředění. Snažila jsem se nic nenechávat na poslední chvíli, abych si užila předvánoční pohodu," lebedila si Sluková.

Svátky stráví s manželem a trenérem v jedné osobě Simonem Nauschem se svými nejbližšími. „Simon má rodinu rozstrkanou po celé Evropě, takže jsme tradičně u mých rodičů. Mamka má všechno připravené, já vždycky pomůžu už jen se závěrečnými věcmi," přiznávala Sluková.

„U mě doma se nic nepeče. Protože jakmile bychom nějaké cukroví produkovali, museli bychom ho konzumovat. A toho jsme se chtěli vyvarovat. Přece jen pro vrcholové sportovce to není ideální. Z pohledu stravování jsou pro nás Vánoce nebezpečným obdobím. Stačí, že nepřiměřeně velké množství pamlsků dostaneme od babiček a rodičů," smála se.

Hermannová se těší na pohádky

Hermannová mířila po soustředění do rodné Ostravy. A také ona je domácích příprav téměř ušetřena. „Cukroví už má mamka napečené. Na mně tedy bude zdobení stromečku," líčila šestadvacetiletá hráčka.

K dobrotám přistupuje zdrženlivě. „Sladkosti za obě konzumuje Markéta. Já se musím hlídat. Navíc jsem během roku zjistila, že nemůžu lepek. Mamka mi ale připravila oblíbené perníčky z bezlepkové mouky, takže nějaký si asi dám. Ale rozhodně nebudu jen sedět na gauči a cpát do sebe jedno cukroví za druhým," říkala Hermannová. „V našem podání to není žádné obžerství, v cukroví se nerochníme. Já ráda ochutnám od každého, nepotřebuju vyluxovat misku oblíbeného druhu," ujišťovala Sluková.

Obě se těšily, jak si po celoročním cestování užijí nejbližší ve výjimečné atmosféře. „Miluju, když si můžu sednout k pohádce, dát si vánočku s máslem a čajem. To podle mě k svátkům patří," přemítala Sluková. „Já už od dětství měla domácí mazanec s máslíčkem. Ale od letoška mám utrum," krčila rameny Hermannová. „Nicméně na pohádky se těším moc," ujišťovala.

Na Floridu vyrazí zkraje února

Český elitní pár bude mít ale i mezi svátky povinnosti, 28. a 29. prosince bude hrát v Itálii. „Domluvili jsme si účast na exhibičním turnaji," vysvětlovala Hermannová.

„Ve srovnání s minulostí, kdy sezóna startovala v dubnu, začínáme letos už v únoru, a tak je fajn, že úplně nevypadneme z rytmu. Na Floridu poletíme už začátkem února, abychom se aklimatizovaly a zvykly si na prostředí i časový posun," vykládala Sluková a netajila, jak moc ji mrzí zrušení turnaje beachvolejbalové elity v Praze v nadcházejícím roce.

„Těšily jsme se na domácí fanoušky. Lidi mohli vidět špičkový beach na vlastní oči," litovala Sluková. „Velké akce u nás budou jen v šestkovém volejbale, takže nás moc mrzí, že se lidem neukážeme. Ale my nejsme ty, které rozhodují a nemohly jsme situaci ovlivnit," dodávala Hermannová.

Reklama