Hlavní obsah

Házenkářky Poruby porazily Most a poprvé získaly Český pohár

Házenkářky Sokola Poruba poprvé vyhrály Český pohár. V jindřichohradeckém finále dotáhly čtyřbrankovou ztrátu a nakonec porazily 32:27 obhájkyně trofeje z Baníku Most, které mohly soutěž ovládnout počtvrté za sebou. Poruba hrála v pohárovém finále za posledních šest let už popáté, z toho s Mostem potřetí.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Zleva Petra Růčková z Mostu, Barbora Mýlková z Poruby a hráčky Mostu Sára Kovářová a Kateřina Dvořáková.

Článek

"Jsem moc rád, že děvčata ukázala především sílu kolektivu, která narůstala s narůstajícím skóre. Nesložili jsme se v prvním poločase. Hráčky hlavně věřily, že když budou věřit v úspěch, snaha a nasazení se jim vyplatí. A vyplatilo se," uvedl na svazovém webu trenér vítězek Peter Olšavský, který vede Porubu od července.

Úvod finálového zápasu vyšel Ostravankám, ale jejich třígólový náskok Most brzy smazal a krátce před koncem poločasu už vedl 15:11. Po změně stran se ale dotáhla zase Poruba.

Mostu se v druhé půli nedařila rozehrávka, když už mohla Růčková vyrovnat ze sedmimetrového hodu, poslala střelu jen do tyče. Deset minut před koncem vedla Poruba 25:22 a favorizovaný soupeř už neuspěl ani s nátlakovou vysunutou obranou.

"O přestávce jsme trošku změnily taktiku, chtěly jsme více naše akce dohrávat. Je to pro nás obrovská psychická vzpruha, která nám pomůže v další fázi sezóny. O tom jsem přesvědčená," řekla Šárka Marčíková.

Poruba nastřílela v druhém poločase 20 gólů, osmkrát se v zápase prosadila Michaela Konečná. "Jednoznačně rozhodla bojovnost. Dřely jsme, moc jsme chtěly vyhrát, nikdy se nám to zatím nepodařilo. O poločase jsme si řekly, že to hlavně nesmíme vzdávat a musíme bojovat do poslední chvíle. A konečně to vyšlo," řekla Konečná České televizi.

Finále Českého poháru házenkářek v Jindřichově Hradci:
Sokol Poruba - Baník Most 32:27 (12:15)
Nejvíce branek: Konečná 8, Rechtorisová 5, Marčíková 4/1, Revajová 4 - Jeřábková 6, Szarková, Mikulčíková a Zachová po 4. Rozhodčí: Horáček, Novotný. Sedmimetrové hody: 2/2 - 3/2. Vyloučení: 3:3. Diváci: 653.

Reklama

Související témata: