Hlavní obsah

Sazka Arena se zbarvila do žluta, přijelo Maccabi

PRAHA

V takřka autonomní území Izraele se v pátek v podvečer proměnilo hlediště Sazka Areny při prvním semifinálovém zápase Final Four Evropské basketbalové ligy. Žlutá je totiž klubová barva izraelského týmu Maccabi Tel Aviv, jež v boji o nejprestižnější trofej evropského klubového basketbalu hráli zápas se španělským celkem Tau Ceramica.

Článek

A v Praze si hráči Maccabi mohli připadat jako doma v Tel Avivu. Při basketbalových zápasech má Sazka Arena kapacitu pro necelých sedmnáct tisíc diváků a v hledišti bylo bezpochyby dobrých dvanáct tisíc fanoušků oblečených do žlutých barev.  Nezáleželo přitom na věku, nebo pohlaví, v klubových barvách fandili všichni. Ti starší jen po výstupu z haly sundali žlutý dres nebo tričko a strčili jej do igelitových pytlíků, aby si zachovali důstjnost odpovídající jejich věku.

Oslavné chorály zněly všude

Už pár dní před samotným začátkem jste nejen v centru metropole mohli narazit na řadu skupinek fanoušků v modrožlutém oblečení, nebo alespoň se šálou kolem krku ve stejných barvách. Hebrejština zněla všude. Cestou do haly před samotným semifinále pak nebyli obyvatelé metropole v prostředcích městské hromadné dopravy ušetřeni oslavných chorálů ve prospěch izraelského týmu.

Opravdu ohromný efekt však měly až v prostorách rozlehlé vysočanské haly. Když se několik tisíc hrdel pustilo do oslavnýh zpěvů svého oblíbeného týmu, běhal z toho mráz po zádech. A vášniví příznivci nepotřebovali k projevům sympatií mnoho. Když hned v úvodu získal izraelský tým vůbec poprvé míč, hala bouřila, jakoby už Maccabi mělo za sebou vyhraný zápas.

Cesta za dalším triumfem

V posledních vteřinách před přestávkou rozdělující polovinu zápasu pak všichni modrožlutí povstali a vestoje doprovodili potleskem svoje mužstvo do kabin. Stejně jako po jednoznačném postupu do finále. "Takové podpoře se netěšíme poprvé. Dvakrát nám příznivci pomohli k triumfu, snad se jim to povede i potřetí," věří trenér Maccabi Pinhas Geršon.

Před odletem do Prahy přišlo mužstvo pojmenované po bájném válečníkovi za práva Židů, vyprovodit na letiště v Tel Avivu několik tisícovek příznivců. Poté sami fanoušci doslova zaplavili metropoli v srdci Evropy. "Do Prahy bylo vypraveno  36 charterových letů z Izraele," těšil pražského primátora Pavla Béma zájem o "jeho" město.

Fanoušci vydávají tisíce dolarů

Cesta dlouhá přes tři tisíce kilometrů kvůli basketbalu přitom není zrovna levnou záležitostí. "Celý ten výlet i s ubytováním a vstupenkami nás přišel na tisíce dolarů," vypočítala dvojice mladíků z Tel Avivu Avi a Benjamin svou vášeň pro fandění. "Ale nelitujeme, Praha je krásné město. Zítra si ho pořádně prohlédneme a v pondělí se vrátíme domů," vykládal nadšeně Avi po vítězství Maccabi v semifinále Final Four.

V Izraeli je sice sportem číslo jedna fotbal, ale basketbal má v současnosti přednost. "Fotbal je populárnější, ale klubům se teď moc nedaří. S úspěchy basketbalistů v Evropě se to nedá vůbec srovnávat," tvrdí Benjamin a je přesvědčen o dalším triumfu svých oblíbenců. Soupeře pro finále si nevybírá. "Oba jsou to silné týmy, ale přijatelnější by asi bylo CSKA," dodává na závěr.

Reklama