Hlavní obsah

Basketbalisté Maccabi bezpečně prošli do finále Final Four

PRAHA

Očekávaným vítězstvím vstoupili basketbalisté Maccabi Tel Aviv do závěrečného turnaje Euroligy, Final Four v Praze. V Sazka Areně porazil favorit celé soutěže v prvním semifinále španělský tým TAU Ceramica 85:70 a bezpečně si zajistil postup do finále turnaje. O prestižní trofej se izraelský tým utká v neděli večer s CSKA Moskva, která vyřadila Barcelonu.

Článek

V úvodních minutách duelu Maccabi s Ceramicou se skóre přelévalo z jedné strany na druhou, než začali hráči španělského týmu dělat chyby. Nejprve Prigioni pokazil rozehrávku, střelu největší hvězdy Ceramicy Luise Scoly zase zblokoval Vujčič. Své famózní umění pak předvedl Anthony Parker, který má za sebou i zkušenosti z NBA. Díky jemu Maccabi uteklo soupeři na rozdíl devíti bodů.

K obratu zavelel Erdogan, jenž efektně zakončil své sólo od půlky hřiště. Díky Vujčičově úspěšnosti z trojkových pokusů a průbojnosti Parkera však Maccabi nepouštělo nic ze svého sedmibodového náskoku a publikum tvořené převážně izraelskými fanoušky bylo spokojeno. Z trojkové vzdálenosti se ale dařilo i Erdoganovi, který na začátku druhé čtvrtiny snížil na rozdíl pouhých dvou bodů.

Krátce poté ale Španělé dostali koš a trenér Petrašovič vystřídal svou největší hvězdu Luise Scolu, který odchod na lavičku náhradníků nesl hodně nelibě. Jeho nepřítomnost byla znát. Když se po dvou minutách na palubovku vrátil, jeho spoluhráči už prohrávali o deset bodů. Ceramice se nedařilo a při snaze zastavit rozjeté hráče Maccabi sbírali jeden faul za druhým. Po polovině utkání prohrávali 32:59.

Po přestávce už patřila palubovka jen a pouze Maccabi. V jednu chvíli vedli už dokonce žlutě odění basketbalisté o 28 bodů . Hráči Ceramiky byli bezradní, a stejně působil i jejich lídr Scola. Pro olympijského vítěze z Argentiny to rozhodně nebyl vydařený den. V závěru druhé čtvrtiny pokazil oba trestné hody, někdy až zbytečně mnoho bral zodpovědnost pouze na sebe, a často se podrážděne dohadoval s rozhodčími.

To Maccabi se na své hvězdy Parkera, Vujčiče, nebo Bastona mohlo spolehnout. Tým hrál v pohodě a předváděl technické kousky, z nichž museli mít občas radost i fanoušci španělského celku. Jejich miláčkům bylo jasné, že na soupeře zkrátka nemají a v závěru už zápas jen v poklidu dohráli.

CSKA rozhodlo v posledních pěti minutách

Večerní dramatické semifinále vůbec nepřipomínalo první utkání v Sazka Areně. Duel mezi CSKA Moskva a Barcelonou byl dlouho na vážkách a o triumfu ruského klubu se rozhodovalo až v závěrečné pětiminutovce. Smutní basketbalisté Barcelony tak nenapodobili úspěch svých kolegů fotbalistů, kteří si ve středu zajistili účast ve finále Ligy mistrů. Naopak CSKA může živit sen o historicky prvním vítězství v Evropské lize od roku 1971.

Přitom Katalánci rozehráli bitvu s CSKA výborně a především díky vysoké úspěšnosti střelby vedli v 17. minutě už o jedenáct bodů (30:19). Armádní klub z Moskvy se ale nevzdal a hlavně díky trojici Papalukas, Holden a Smodiš se vrátil zpět do hry.

Řecký mistr Evropy z loňského září Papalukas znamenitě dirigoval hru a navíc ukázal i skvělé střelecké schopnosti, postupně se rozehrál i Holden, který Barcelonu nahlodal pěti úspěšnými trojkami. Dvě minuty před koncem třetí čtvrtiny CSKA vyrovnal a pak šel poprvé v zápase i do vedení.

Vítězové Euroligy z roku 2003 z Barcelony ještě dokázali stáhnout osmibodové manko a pět minut před koncem díky šestibodové šňůře srovnali, ale to bylo z jejich strany vše.

Jejich tahoun Williams sice ještě minutu a půl před koncem snížil na 72:75, ale zbytečné ztráty v útoku se pak Kataláncům staly osudnými. Hráči CSKA v závěru zachovali klid i při trestných hodech a o vítězství se už připravit nenechali. Částečně tak napravili selhání z loňska, kdy ve Final Four skončili až na posledním, čtvrtém místě.

Maccabi Tel Aviv - TAU Ceramica 85:70 (24:17, 27:15, 22:16, 12:22)
Nejvíce bodů:Baston 20, Parker 19, Vujčič 16- Scola 17, Hansen 15, Erdogan a David 12.
Nejvíce doskoků:Vujčič 8, Baston 7 - Scola 11, David 10.
Nejvíce asistencí:Vujčič 7, Parker 4 - Scola 5, Ukič a Hansen 2.
CSKA Moskva - FC Barcelona 84:75 (15:20, 34:38, 57:52).
Nejvíce bodů:Papalukas a Holden po 19, Smodiš 17, Langdon 13 - Williams 24, Thornton 15, Navarro 10.

Reklama