Hlavní obsah

Nejsem na odpis, říká nejstarší jezdec F1 a myslí na titul

Karel Felt

Ačkoliv se už sedm let marně snaží přidat ke svému triumfu z Monaka 1996 druhého 'bratříčka' a v letošním ročníku MS vozů formule 1 dokonce ani jednou nebodoval, patří k uznávaným mistrům svého oboru. Francouz Olivier Panis je v šestatřiceti letech nejstarším pilotem v elitní společnosti nejprestižnější automobilové sportovní disciplíny.

Foto: Hoch Zwei

Olivier Panis.

Článek

"Samozřejmě, v Monaku to byla senzace. Jezdecký vrchol. Ale věřím, že to nebylo poslední vítězství, i když momentálně toyota není na úrovni, abychom o něm mohli přemýšlet. Jsme však mladý tým, který potřebuje čas. Máme dobré motory, ale vozu chybí spolehlivost. Toyota však určitě má potenciál na to, aby se zařadil mezi nejlepší a bojoval o vítězství. Věřím, že se jednou mohu dočkat i titulu mistra světa. S tímto přáním přece jezdí každý z nás," nevěší hlavu Panis.

Sympatický Francouz závodí ve formuli 1 od roku 1994, kdy startoval poprvé s ligierem v GP Francie. Na kontě už má 131 Velkých cen. K tratím, které má nejraději, patří právě ta v ulicích Monte Carla. "Je zcela specifická, navíc má úžasnou atmosféru. Také tu s rodinou bydlíme, ale to platí i o dalších jezdcích. Monako je však nenapodobitelné, i když se tu velmi obtížně předjíždí. Hodně bude proto záležet na kvalifikaci a postavení na startu," nabídl svůj pohled na GP Monaka, která už je za dveřmi. Jede se tuto neděli.

Závodění není o věku

Když přijde řeč na jeho věk, jen se usměje. "Fyzicky se cítím velmi dobře, protože kondici jsem věnoval a věnuji velkou pozornost. Fyzicky je totiž mnohem náročnější testování než samotný závod. O věku tohle závodění skutečně není. Spíše o psychice a motivaci. A já, jak už jsem řekl, mám motivaci velikou," zdůraznil s tím, že starcem se necítí a se zájmem sleduje mládí, které se tlačí stále víc do formule 1.

"Skutečně přibývá velmi šikovných mladíků. Například Räikkönen nebo Alonso už dokazují, jak výborní jsou jezdci. V týmu Toyota máme velmi šikovného Brazilce Cristiana da Mattu. Naše vztahy jsou velmi dobré a není mi zatěžko mu poradit. Uvědomuji si však, že nastupující generace nás starší postupně vystrnadí, ale hned tak se nedám. Až skončím v F1, chci uzavřít i svoji závodnickou kariéru. Nic jiného mne totiž neláká," konstatoval momentálně jediný francouzský jezdec ve formuli 1.

Francouz se vším všudy

Panis žije s manželkou Anne, synem Aurelienem a dcerou Caroline hlavně v Monte Carlu. Jejich druhým domovem je Grenoble. "Když mohu být pár dní jen a jen s rodinou, fantasticky si odpočinu, je mi krásně, protože doma o závodění nemluvíme. Mám opravdu skvělé zázemí," pravil Panis.

K jeho koníčkům patří tenis, cyklistika, ale také jachting a lyžování. Nejraději si do sluchátek pouští Celine Dione a dívá se na klasické francouzské filmy s hvězdami, jako jsou Gabin, Delon a další. Vůbec je Francouzem se vším všudy, takže si zakládá i na společenském chování.

Reklama