Hlavní obsah

Házenkáři Lovosic porazili Plzeň a potřetí získali Český pohár

Brno

Házenkáři Lovosic potřetí získali Český pohár. Ve finále porazili Plzeň, nad extraligovým šampionem z posledních tří sezon zvítězili v Brně 21:17. Šesti góly přispěl k dalšímu pohárovému triumfu Lovosic po letech 2012 a 2015 Jiří Motl, v brance týmu výrazně pomohl Artur Adamík.

Článek

Zatímco Plzeň v sobotním semifinále nastřílela 34 a Lovosice v utkání s karvinskými obhájci trofeje dokonce 41 branek, ve finále měli házenkáři výrazně nižší úspěšnost. "Obrany makaly proti sobě velice tvrdě, bylo velmi těžké dostat se do střely," konstatoval na svazovém webu trenér vítězného týmu Milan Berka.

První poločas vyšel lépe Plzni, která krátce před odchodem do šaten vedla 10:7, jenže soupeř pak kontroval pěti góly za sebou. "Věděli jsme, že v druhém poločase musíme nechat na hřišti všechno, hlavně srdce," řekl České televizi lovosický brankář Adamík, který v utkání zneškodnil polovinu plzeňských střel.

I plzeňský gólman Jan Štochl se ale činil, zlikvidoval tři sedmimetrové hody a jeho tým v 53. minutě sedmým gólem Michala Tonara vyrovnal na 17:17. Zbytek zápasu se už však nesl v lovosické režii a Plzeň tak musí dál čekat na další pohárový triumf, který naposledy slavila v roce 1998.

"Omezili jsme technické chyby, výborně zachytal Artur. A hlavně jsme bojovali," prohlásil Berka. "Stál proti nám výborný Honza Štochl, za stavu plus tři pro nás vychytal dvě sedmičky, tam nás trochu přibrzdil. My jsme naštěstí měli Artura Adamíka, který v závěru Honzu trochu předčil," dodal lovosický kouč.

"Dnes si ještě užijeme oslavy a cestu domů, pak už nastartujeme přípravu na Litovel, protože začíná úplně jiná soutěž. Každé utkání by nás mohlo stát těch sedm měsíců práce, které jsme už odvedli," poznamenal trenér druhého celku extraligové tabulky, který touží po historickém titulu.

Také kouč Plzně Martin Šetlík označil za rozhodující faktor finálového zápasu Adamíkův výkon ve druhém poločase. "Vychytal nás, měli jsme řadu neproměněných šancí. Bojovali jsme do konce, ale bohužel to dnes nestačilo. Rozhodl náš postupný útok a jeho neproměněné šance, pak scházela síla," řekl Šetlík.

Finále Českého poháru házenkářů v Brně:
Lovosice - Plzeň 21:17 (8:10)
Nejvíce branek: Motl 6, Malý 3, Havel, Klimt a Landa po 2, Bouček 2/1 - M. Tonar 7/1, M. Škvařil 3, Blecha, Ivančev a Wildt po 2. Rozhodčí: Bečička, Bubeníček. Sedmimetrové hody: 4/1 - 3/1. Vyloučení: 4:8. ČK: 48. Šindelář, 59. M. Škvařil (oba Plzeň). Diváci: 170.

Reklama