Hlavní obsah

Obhájci titulu jsou blízko vyřazení z play off NBA

NEW YORK

Basketbalisté San Antonia se ocitli na pokraji vyřazení z play off zámořské NBA. V pondělním čtvrtém semifinále Západní konference prohráli obhájci titulu v Dallasu po prodloužení 118:123 a v sérii na čtyři vítězná utkání dělí soupeře jediná výhra od účasti v konferenčním finále.

Článek

"My ale ještě pořád dýcháme. V San Antoniu budeme mít možnost vrátit se do hry. Jsme dost dobří na to, abychom zase cestovali sem," řekl Michael Finley, který se mohl stát proti svému bývalému týmu hrdinou zápasu, když trojkou 15 sekund před koncem poslal svůj tým do vedení 111:109.

Dirk Nowitzki ale ze šestek vyrovnal, načež Tim Duncan neproměnil pokus o vítězný koš a v prodloužení už Spurs ani jednou nevedli. "Naše vůle a touha nikdy nic nevzdat se naplnily," řekl domácí rozehrávač Jason Terry, s 32 body nejlepší střelec vítězného týmu. Nowitzki i s podvrtnutým kotníkem přidal 28, Jerry Stockhouse dalších 26. Podobně vyrovnané trio opor měli i hosté: Tony Parker dal 33, Duncan 31 a Manu Ginobilli 26.

Dallas vyhrál potřetí za sebou, všechny čtyři dosavadní zápasy mezi nejlepšími týmy Západní konference v základní části ligy rozhodla až koncovka. Utkání sledoval v hledišti i komisionář NBA David Stern a nevyloučil změnu formátu nasazování týmů do vyřazovací fáze. A to tak, aby dva nejlepší celky v konferenci mohly na sebe narazit až ve finále.

Detroit podruhé za sebou prohrál

Také ve Východní konferenci má největší papírový favorit problémy. Detroit už podruhé prohrál s Clevelandem a stav v sérii je nerozhodný. Domácí Cavaliers se prosadili především díky výborné obraně, v posledních dvou minutách a padesáti vteřinách povolili soupeři jen dva body a zvítězili 74:72.

"Každý nás už odepsal. Ani lidi z našeho okolí s námi nepočítali, ale na to my neslyšíme. To je ta pravá motivace," radoval se LeBron James, jenž dal poslední dva ze svých 22 bodů ze šestek těsně před koncem a navíc překazil poslední zoufalý útok soupeře. V dresu hostů se 30 body blýskl Richard Hamilton.

Zápas nedohrál se zraněným kotníkem Rasheed Wallace, který po předchozí prohře v Clevelandu předpověděl, že pondělní zápas bude pro Cavaliers poslední domácí v sezoně. Série se tam ale ještě vrátí. "Hráli zase dobře. Uznávám, naše porážka byla zasloužená," řekl Wallace, který se za svou velkohubou předpověď dočkal bučení hlediště při každém dotyku s míčem

Západní konference:
Dallas - San Antonio 123:118 po prodl. (stav série 3:1).
Nejvíce bodů: J. Terry 32 - T. Parker 33
Nejvíce doskoků: E. Dampier 9 - T. Duncan 13
Nejvíce asistencí: D. Harris 6 - T. Duncan 6
Východní konference:
Cleveland - Detroit 74:72 (stav série 2:2).
Nejvíce bodů: L. James 22 - R. Hamilton 30
Nejvíce doskoků: L. James 8 - B. Wallace 10
Nejvíce asistencí: L. James 9 - C. Billups 7

Reklama