Hlavní obsah

Volejbal na sněhu pobláznil Evropu a chce na zimní olympiádu

Praha

Sluníčko, krásná panoramata zasněžených hor a volejbalový míč. Takový je čím dál více populární volejbal na sněhu. A tak je možné, že se za pár let objeví i v programu zimních olympijských her.

Volejbal na sněhu

 
Článek

Místo písku sníh, místo plavek o něco teplejší oblečení. To jsou rozdíly mezi beachvolejbalem a volejbalem na sněhu, který se v poslední době, jak mezi hráči, tak mezi fanoušky stal velmi oblíbeným.

„Naším hlavním poselstvím je, aby se volejbal stal rodinným sportem číslo jedna na světě,“ prohlásil generální ředitel Mezinárodní volejbalové federace Fabio Azevedo v rozhovoru pro ATP. „Volejbal na sněhu do tohoto plánu dokonale zapadá,“ uvedl dále Azevedo s tím, že věří tomu, že volejbal na sněhu by mohl být stejně atraktivní jako je plážový volejbal, a tak by ho jednou rád viděl v programu zimních olympijských her.

Podle Azeveda by se v roce 2019 mohlo uskutečnit první mistrovství světa a o rok později by se mohl představit na zimních olympijských hrách mládeže, které se uskuteční ve Švýcarsku. „Musíme jít krůček po krůčku. Myslím, že na zimní olympiádu v roce 2026 by už volejbal na sněhu mohl být zařazen,“ dodal Azevedo.

Pokud by se tak opravdu stalo, byl by volejbal prvním sportem, který by měl zastoupení, jak na letních, tak i zimních olympijských hrách. Existuje sice lední a pozemní hokej, avšak mají zcela odlišná pravidla. Volejbal na sněhu a plážový volejbal jsou téměř identické sporty.

„V podstatě je rozdíl jen v povrchu. Horší to mají pouze roztleskávačky, které si místo bikin musí obléci teplejší věci,“ řekl Martin Kaswurm, ředitel Snow Volleyball European Tour. Zimní verze klasického beachvolejbalu se zrodila v roce 2008 v Rakousku a během chvíle se rozšířila do celé Evropy. Již několik let se koná evropská tour, během níž hráči zavítají i na turnaj do Špindlerova Mlýna.

Reklama