Hlavní obsah

NBA bude mít nové šampióny, San Antonio vypadlo

Basketbalisté San Antonia neobhájí titul v zámořské NBA. Spurs v pondělí vypadli v druhém kole play-off v texaském derby s Dallasem poté, co prohráli rozhodující sedmý zápas série na vlastní palubovce 111:119 po prodloužení. Nejvíce se o to zasloužil německý hráč Dirk Nowitzki, který zaznamenal 37 bodů a přidal 15 doskočených míčů.

Článek

Ve finále Západní konference se Dallas utká s Phoenixem, který zvládl relativně lehce sedmý duel s Los Angeles Clippers a po domácí výhře 127:107 postoupil mezi nejlepší čtyři týmy soutěže. Ve Východní konferenci začne již v úterý finále duelem Detroitu s Miami.

S Dallasem to přitom v průběhu utkání vypadalo dobře. V jednu chvíli jeho hráči už vedli o dvacet bodů, ovšem náskok promarnili. "Ale nevzdali se a dokázali to vyhrát. Jsem teď plný emocí," řekl po utkání kouč Dallasu Avery Johnson, bývalý hráč Spurs.

Společně s Nowitzkým se prosadil i Jason Terry, který nastřílel 27 bodů. V napínavém závěru normální hrací doby vedlo San Antonio půl minuty před koncem 104:101, ale Nowitzki se úspěšným pokusem a pak proměněným trestným hodem postaral o vyrovnání.

Výhru Phoenixu režíroval Nash

V prodloužení Dallas dominoval a podruhé v historii si zahraje finále konference. "V nastavení už jsme neměli z čeho brát," řekl smutně nejlepší hráč San Antonia Tim Duncan, který si 41 body vytvořil osobní maximum v play-off. "V první půli jsme hráli nejhorší basket za celou sezónu," posteskl si kouč poražených Gregg Popovich.

Výhru Phoenixu dirigoval nejužitečnější hráč soutěže Steve Nash s 29 body a 11 asistencemi. Suns podruhé za sebou rozhodli o svém postupu v sedmém utkání a znovu proti týmu z Los Angeles. Před Clippers vyřadili Lakers. "Když jsme pod tlakem, tak je to nejzábavnější," vtipkoval Nash a vážněji dodal: "Vždycky jsem nám věřil, protože můžeme porazit každého."

Domácím se dařila střelba trojek, proměnili patnáct z 27 pokusů. Sedm hráčů Phoenixu se mohlo na konci utkání pyšnit deseti a více body. Nashe nejvíce doplnil Shawn Marion s třiceti body. "Každý měl dnes přesnou mušku a přispěl k naší jasné výhře," řekl Marion.

Výsledky - 2. kolo play off NBA:
Západní konference - 7. zápasy:
Phoenix - Los Angeles Clippers 127:107 (konečný stav série 4:3)
Nejvíce bodů: S. Marion 30 - E. Brand 36
Nejvíce doskoků: S. Marion 9 - E. Brand 9
Nejvíce asistencí: S. Nash 11 - S. Cassell 6
San Antonio - Dallas 111:119 po prodl. (konečný stav série 3:4).
Nejvíce bodů: T. Duncan 41 - D. Nowitzki 37
Nejvíce doskoků: T. Duncan 15 - D. Novitzki 15
Nejvíce asistencí: T. Duncan 6 - J. Stackhouse 6

Reklama