Hlavní obsah

Zídek se vzdal nadějí, že by pokračoval v kariéře

Jiří Zídek se už vzdal i posledních zbytků nadějí, že by se ještě někdy mohl vrátit zpět ke kariéře aktivního basketbalisty. První český hráč, který se objevil v nejslavnější soutěži světa NBA a naposledy působil ještě loni v mistrovském Nymburku, celou tuto sezónu zmeškal kvůli vleklým problémům s chrupavkou v koleně. A dvaatřicetiletý pivot už podle svých slov s comebackem rozhodně nepočítá.

Foto: archiv

Jiří Zídek.

Článek

Jeden z nejslavnějších hráčů české historie, v jehož sbírce úspěchů nechybí vítězství v americké univerzitní soutěži NCAA, v Evropské a litevské lize s Žalgirisem Kaunas, německé bundeslize s Albou Berlín či v domácí soutěži s Nymburkem, přišel o poslední zbytky nadějí na začátku května, když absolvoval vyšetření u vyhlášeného fyzioterapeuta Pavla Koláře.

"Řekl mi, že by pro mě návrat k basketu byl příliš riskantní. Já to respektuju, už jsem s tím koncem v podstatě delší dobu smířený," řekl ve středu ČTK Zídek. "Aspoň bych si přál, abych mohl fungovat v normálním životě bez potíží," dodal Zídek, jehož otec Jiří Zídek senior byl vyhlášen nejlepším českým basketbalistou dvacátého století.

V minulých měsících Zídek junior podstoupil několik chirurgických zákroků, žádný mu ale neulevil od nekonečných problémů a bolestí. Přesto se Zídek ani v posledních měsících nechtěl smířit s osudem a poctivě rehabilitoval. Všechno bylo ale marné. "Zhubl jsem třeba deset kilo, abych kolenům ulevil, ale ani to mi bohužel nepomohlo. Basket si nezahraju ani rekreačně jako čunču," posteskl Zídek, který se na palubovce objevil naposledy loni na začátku června, kdy s Nymburkem slavil triumf v české lize.

Na basketbal nezanevře

Zídek teď přemýšlí, čemu se bude věnovat v budoucnu. Jako vystudovaný ekonom z losangelské univerzity UCLA vypomáhá svému bratrovi při obchodování s realitami, ale sám cítí, že chce dál působit u basketbalu. "Basket byl velmi dlouho součástí mého života, nejde tu etapu jen tak vymazat. Rád bych prostě u sportu v nějaké pozici zůstal. Zatím ale vůbec nevím, v jaké by to mohlo být," řekl Zídek.

Basketbal pořád miluje, nezanevřel na něj. Na konci dubna během finále Evropské ligy v Praze působil například jako analytik při online přenosech, odbornými postřehy doplňuje i přenosy v české lize. V příštím roce převezme záštitu nad školním basketbalovým pohárem pro děti od páté do sedmé třídy. Například trénování jej prý ale příliš neláká.

"To by bylo navázání na hráčskou kariéru, zase by to byl ten celosezónní kolotoč na jedenáct měsíců. Z toho bych teď rád vystoupil," vysvětlil Zídek. "Chci toho prostě vyzkoušet co možná nejvíc a pak se budu věnovat tomu, co mě oslovilo ze všeho nejvíc," podotkl Zídek.

Reklama