Hlavní obsah

Volejbalové extraligy opět mění model a zrušily baráž

PRAHA

Obě nejvyšší domácí volejbalové soutěže od příští sezóny znovu doznají změn ve svém systému a nejzásadnější se týká baráže. Tu členové správní rady svazu při středečním hlasování zrušili, poslední tým extraligové tabulky mužů i žen tak sestoupí přímo a nahradí jej vítěz první ligy. Mužská soutěž zůstane desetičlenná, o ženský titul bude hrát nadále osm týmů.

Článek

Po dlouhých letech se model obou soutěží téměř sjednotí. Základní část bude pro obě tříkolová, ženám tedy odpadne nadstavbová část rozdělená na dvě výkonností čtveřice. Mužům ubude v play off počet zápasů. Letos se všechny série hrály na čtyři vítězství, od příštího roku bude čtvrtfinále jen na dvě, semifinále na tři a jen finále zůstane na čtyři.

V extralize žen odpadla nejen nadstavba, ale i nasazení prvních dvou družstev rovnou do semifinále. Play off se zúčastní celá osmička, čtvrtfinále se bude hrát na dvě vítězná utkání, semifinále a bitva o titul na tři. Poražené týmy ze čtvrtfinále budou hrát o konečné umístění i přímý sestup do první ligy.

Nový model má soutěže zatraktivnit. "Věříme, že způsobí zájem diváků i větší prostor pro medializaci. Navíc dochází i ke sjednocení modelů extraligy mužů i žen," řekl deníku Sport předseda volejbalového svazu Antonín Lébl.

Reklama