Hlavní obsah

Basketbalisté Miami jsou poprvé ve finále NBA

Basketbalisté Miami si poprvé v historii zahrají finále NBA. V šestém finálovém utkání Východní konference floridský tým porazil nejlepší mužstvo základní části Detroit 95:78 a celou sérii vyhrál 4:2. Hlavní hvězdou pátečního duelu byl pivot Shaquille O'Neal, který pomohl Miami k výhře 28 body a 16 doskoky.

Článek

Detroit nevyužil šanci probojovat se potřetí za sebou do finále zámořské soutěže. V roce 2004 NBA vyhrál a loni podlehl v boji o titul San Antoniu. Soupeřem Miami bude lepší z dvojice Phoenix - Dallas. Suns vedou 3:2 na zápasy a rozhodnout mohou už dnes v Arizoně.

Detroit ve středu vítězstvím o 13 bodů odvrátil první mečbol Heat, ale další pokračování série už si nevynutil. V pátek nedalo Miami soupeři šanci a vyhrálo úvodní tři čtvrtiny zápasu, v poslední části Pistons už jen zkorigovali výsledek.

"Bohužel, dnes jsme nepředváděli naši hru. Vůbec jsme se nedostali do rytmu," posteskl si trenér Flip Saunders, který před sezónou nahradil na lavičce Detroitu úspěšného Larryho Browna. Hosté měli jen třiatřicetiprocentní úspěšnost střelby, k autorovi 33 bodů Richardu Hamiltonovi se nikdo další výraznějším výkonem nepřidal.

Velké oslavy se ještě nechystají

Naopak v dresu Miami zářil vedle O'Neala také Jason Williams, jenž proměnil všech úvodních deset střel a celkem dal 21 bodů. Čtrnácti body přispěl i kanonýr Dwyane Wade, přestože ho trápí chřipka a část dne před utkáním strávil v nemocnici kvůli dehydrataci. Přesto zvládl odehrát 37 minut. "Chtěl jsem klukům pomoci," uvedl Wade, jenž přidal deset asistencí.

Hráči Miami po utkání převzali trofej pro šampióny Východní konference a oblékli se do mistrovských triček a čepic. Velkým oslavám se však zatím oddávat nechystají. "Slavím, jen když už je opravdu konec. Ještě nemáme hotovo," prohlásil O'Neal.

Zatímco Miami bude hrát ve finále poprvé ve své osmnáctileté historii, jeho kouč Pat Riley si připíše už devátou účast v bojích o titul. Jeden z nejúspěšnějších trenérů v dějinách NBA má ve své sbírce čtyři prsteny za triumf v soutěži s Los Angeles Lakers z 80. let.

Finále Východní konference, 6. zápas:
Miami - Detroit 95:78 (konečný stav série 4:2)
Nejvíce bodů: S O'Neal 28 - R Hamilton 33
Nejvíce doskoků: S. O'Neal 16 - R. Wallace 8
Nejvíce asistencí: D. Wade 10 - C. Billups 8

Reklama

Související témata: