Hlavní obsah

ZVVZ USK Praha jde do boje. V čem tkví síla třetí účasti ve Final Four za sebou?

Praha

Jedná se o ojedinělý úspěch českého sportovního klubu v evropských soutěžích. ZVVZ USK Praha se potřetí v řadě podívá do Final Four Euroligy, nejlepší klubové soutěže žen na kontinentu. Hodina H se blíží, už dnes v 18:30 nastoupí svěřenkyně Natálie Hejkové k semifinálovému zápasu s ruským Kurskem. V čem tkví síla úspěchu party kolem veleúspěšné slovenské trenérky?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Basketbalistka USK Praha Marta Xargayová.

Článek

Jak už to tak bývá, nemůže se český šampión finančně měřit s tureckými nebo ruskými kluby, které momentálně vládnou basketbalové Evropě, přesto finanční situace v ZVVZ USK Praha rozhodně špatná není. Svědčí o tom jak složení kádru, tak i jméno na trenérském postu. Ne, nedělejme si alibi, tým z Prahy má i v euroligové konkurenci opravdu družstvo, které mezi nejlepší čtyřku patří.

Ohranou písničkou už začíná být také chvála na slovenského lodivoda týmu-Natálii Hejkovou. Jenže ona si to prostě zaslouží, vždyť který český tým může říci, že má statisticky nejúspěšnějšího kouče v celé Evropě. Třiašedesátiletá Hejková vyhrála Euroligu už pětkrát, tím se nemůže pyšnit nikdo jiný. V kritických okamžicích dokáže tým namotivovat a připravit přesně tak, jak je třeba, což předvedla třeba ve čtvrtfinále proti Orenburgu.

Další výhodou je poměrně ustálená sestava. Petrovičová, Hanušová, Burgrová, Palauová, Vaughnová, Elhotová a další jsou dlouho pohromadě. Ví jedna o druhé a dokáží si vyhovět. Jaký to rozdíl oproti většině bohatých týmů, které pravidelně obměňují půlku kádru a zkouší i během sezóny nové a nové hráčky.

Kdo rozhodne tentokrát? U Jekatěrinburgu se vsaďte, že poslední střelu vezme do ruky Diana Taurasiová, istanbulské Fenerbahce zase povede skvělá Američanka Parkerová a kdo to bude u pražského celku? Nikdo neví. Ano i to je paradoxně výhoda hráček USK. V každém zápase se daří někomu jinému, český mistr nemá jednu hvězdu. Jednou je v ráži Sanja Petrovičová, podruhé se zpod koše daří Vaughnové, jindy zase pálí ostrými Hanušová. Soupeřky se musí soustředit na všechny, nikdy neví, komu to bude padat tentokrát.

Už za pár hodin se dozvíme, jestli povedou kroky ZVVZ USK Praha až do finále Euroligy. Přes mírně favorizovaný Kursk se postoupit dá, na tom se shodují všechny basketbalistky týmu. No a jak se to říká, ve finále, nejspíš proti největšímu favoritovi soutěže, domácímu Jekatěrinburgu už se může stát cokoliv. Nechoďme daleko, vzpomeňme si jen na dva roky starou zkušenost....

Reklama