Hlavní obsah

Poznal jsem volejbal z druhé stránky, říká ústecký trenér Brom o extralize

Ústí nad Labem

Ve stínu bojů o titul a bronz ve volejbalové extralize mužů skončila baráž o účast v příštím ročníku nejvyšší soutěže. Poslední celek právě vrcholícího extraligového ročníku SKV Ústí nad Labem zdolal vítěze první ligy Turnov 3:0 na zápasy a zachoval pro severočeské krajské město příslušnost k české klubové elitě. „Byla to pro mě nová zkušenost, naštěstí s dobrým koncem,“ oddechl si ústecký trenér Petr Brom po zvládnutí barážové série v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout, Právo

Volejbalový trenér Petr Brom.

Článek

Loni jste přišel do Ústí nad Labem z VK Karlovarsko, které jste během dvouletého angažmá přivedl ke třetímu a čtvrtému místu tabulky. Předtím jste získával medaile i s dalšími celky. Nelitujete ústeckého působení?

Do ústeckého volejbalu jsem se vrátil po dvaceti letech, což byl můj záměr. Byl jsem rád, že mi po nedávných zdravotních anabázích s nohou dal klub možnost trenérsky dál pracovat v extralize. Takže nemám čeho litovat.

Jaká byla reakce vašeho okolí na neúspěšnou sezónu Ústí v extralize a následné splnění záchranářského cíle v baráži?

Přiznám se, že po šesti mistrovských titulech a celkově asi třinácti medailových umístění s různými družstvy jsem si srovnal pohled na volejbal. Byl jsem zvyklý vyhrávat a najednou je těžké vyrovnat se s narůstajícími porážkami v základní i nadstavbové části. Přemýšlel jsem o tom, proč se nám nedaří. A lidé, kteří se pohybují kolem volejbalu, mi říkali, že jsem zažil druhou stranu mince. Tak nějak to beru.

Přepadávala vás skepse?

V hlavě se tím trápíte. Je to na člověku vidět a často to odnáší i rodina, když jste nevrlý (trpký úsměv). Trenér se musí přizpůsobit situaci, i když to není snadné. Sportovně uznávám, že všechny ostatní celky v extralize měly na jednotlivých postech větší hráčskou kvalitu než Ústí.

Sledujete současný vývoj v extralize?

Samozřejmě. Do semifinále se dostal vítěz základní části Kladno, odkud pocházím, a týmy, které jsem dříve trénoval: České Budějovice, Dukla Liberec a Karlovarsko. Navíc je vedou trenéři, s nimiž jsem se potkal při jejich hráčském působení v Ústí nad Labem - Milan Fortuník, René Dvořák, Michal Nekola, Jiří Novák. Všichni jsme se dali na trénování, byť bych netvrdil, že by šlo o ústeckou školu (úsměv).

Jak vidíte finálovou sérii o titul?

Budějovice vedou nad Kladnem 3:1 na zápasy. V neděli se pojedu podívat do Kladna na jejich pátý souboj. Jihočeši mají k triumfu blíž, po základní části byli přitom až třetí. Hrají za ně pořád i někteří mí bývalí svěřenci z dob, kdy jsme získali tituly v extralize. Zákony play off jsou specifické, což jsem poznal z vlastní zkušenosti. Uvidíme, jak to dopadne.

Reklama

Související témata: