Hlavní obsah

Házenkáři chtějí v Brně završit postup

BRNO

Dotáhnout skvěle rozehranou kvalifikaci MS 2007 k postupu chtějí čeští házenkáři v nedělní brněnské odvetě proti Srbsku aČerné Hoře (od 14.30 h vysílá ČT 4). Na půdě soupeře senzačně vyhráli 37:31 a doma by rádi úspěch završili.

Článek

"Všude kolem sebe cítím optimismus, ale snažím se krotit euforii. Ještě totiž není vyhráno, proti nám stále stojí nesmírně silný soupeř, který sice úvodní duel možná i vinou jistého podcenění nezvládl, ale v Brně bude čekat na každé naše zaváhání. Cestu na šampionát nám proto zajistí jen opakování skvělého výkonu z prvního zápasu," soudí trenér Pavel Pauza, jenž nechce měnit úspěšnou sestavu, ale otazník má nad Horákem, jehož trápí střevní chřipka.

Kapitán národního mužstva Karel Nocar věří v sílu domácího prostředí, v hledišti mají být téměř tři tisíce lidí. "Přestože sportovní fanoušek teď žije hlavně fotbalem, já jsem přesvědčen, že nás diváci při nejdůležitějším utkání roku neopustí avytvoří báječnou kulisu, kterou jsme už v Brně zažili. Před dvěma lety jsme si tu postup na světový šampionát vybojovali a pevně věřím, že nám to vyjde znovu," líčí hráč francouzského Chambery.

Reprezentanti si uvědomují důležitost vstupu do utkání. "Žádné podcenění pod dojmem šestigólového náskoku nehrozí. Jakmile bychom dali Srbům jen trochu čichnout, mohli bychom si postupové vyhlídky notně zkomplikovat. Musíme být proto od první minuty stoprocentně koncentrovaní a nepustit soupeře do vedení. Jsme odhodláni nechat na hřišti duši a zajistit si cestu na lednové mistrovství do Německa," líčí Nocar.

"Kluci jsou na utkání nažhavení adobře vědí, o co jde. Musí však zachovat chladnou hlavu a hlavně nenechat soupeře rozlétnout, šestibrankové manko totiž lze v házené zlikvidovat během několika minut. Proto chceme Srby dostat znovu pod tlak a dokázat, že jsme lepší," doplňuje český trenér, jenž nabádá hráče, aby soupeři nedali prostor vyniknout v činnostech jeden na jednoho. "Základem naši hry musí být znovu kompaktní obrana a jsme připraveni i reagovat na rozličné taktické varianty soupeře," líčí trenér.

Zápas slibuje i atraktivní souboj gólmanů. Proti nejlepšímu házenkáři světa za rok 2005 Arpadu Šterbikovi, vítězi Ligy mistrů se španělským klubem Ciudad Real, se totiž postaví v českém dresu Martin Galia, za působení v Göppingenu nejlépe hodnocený brankář německé bundesligy. "V Srbsku chytal Galia famózně a předčil tu domácí hvězdu, snad mu forma vydrží i v Brně," doufá Pauza. "Nejsem z duelu se Šterbikem nervózní, na půdě soupeře jsme uspěli jako tým a doma o tu slibnou pozici nechceme přijít," říká Galia.

Reklama

Související témata: