Hlavní obsah

Finále je skvělým úspěchem, ale sezóna ještě nekončí, říká děčínský sportovní manažer

Děčín

Potřetí v řadě ve finále. Děčínští basketbalisté se znovu postaví do cesty favorizovanému soupeři z Nymburka v boji o titul v právě vrcholícím ročníku Kooperativa NBL. „Už samotná účast ve finálovém klání je pro nás velkým úspěchem. Ale sezóna ještě neskončila, chceme se porvat o co nejlepší výsledky,“ říká sportovní manažer děčínského klubu Jakub Důra v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: BK Děčín

Jakub Důra, sportovní manažer děčínských basketbalistů.

Článek

Jak vnímáte trojnásobné finálové účinkování BK ARMEX Děčín v elitní soutěži?

Hattricku finálové účasti si moc vážíme. Po dlouhodobé části jsme se totiž postarali o nejpřekvapivější postup Děčína, protože v předchozích dvou letech jsme šli do play off z druhého místa, letos ze třetího. Dokázali jsme v semifinále poměrem 4:1 vyřadit silné Pardubice, které skončily po dlouhodobé fázi druhé a byly už během celého ročníku favoritem na finále. O to je náš úspěch cennější.

Dá se říci, že Děčín je vysloveně týmem pro play off?

Takto bych to nezjednodušoval. Jde spíš o komplexní fungování celého klubu a týmu jako takového. I třetí místo, z něhož jsme vstupovali do vyřazovací části, znamenalo pozitivum. Konkurence v lize je čím dál větší, týmy jsou kvalitní, často v nich hrají roli zajímaví zahraniční hráči a žádný zápas není jednoduchý. Za našimi výsledky stojí dlouhodobá práce, a to od vedení klubu přes skvělého trenéra, pečlivě vybírané hráče a naše úžasné fanoušky, kteří jsou ohromným motorem.

Jak byste charakterizoval finálového protivníka?

Nymburk je jasným favoritem, dlouhodobě je v České republice nejsilnějším týmem. Má nejvíc zkušeností, mistrovskou mentalitu a pevné zázemí. Za pět let prohráli v play off jediný zápas, právě letos v Opavě, ovšem v situaci, kdy ve dvou předešlých vzájemných utkáních Nymburští vyhráli dohromady o více než sto bodů (100:64 a 117:51). To se možná podepsalo na jejich menším výpadku v Opavě, kde prohráli 76:80. Každý dílčí úspěch jakéhokoli klubu u nás proti Nymburku je prospěšný pro soutěž Kooperativa NBL i český basketbal.

Čím je tedy pro děčínský basketbal možnost postavit se Nymburku v boji o titul?

Finále bereme jako odměnu pro celou organizaci, a především pro naše fanoušky, ti nás podporují a oceňují nejen trefené střely, ale především naši typickou bojovnost! Tu chceme předvádět v každé minutě finálového dvojzápasu. Základem bude udržet si pevnou obranu, jakou jsme předváděli v semifinálové sérii. Musíme být odolní ve fyzických soubojích, chladnokrevně brát vytvořené střelecké pozice z dálky, agresivně zakončovat z blízkosti koše, nepouštět Nymburk do přechodové fáze a sami se naopak snažit hrát velmi aktivně. Půjdeme minutu po minutě a budeme se rvát o co nejlepší výsledek.

Dvoudílná série začne 17. května na děčínském zimním stadiónu. Co od výjimečné události pro váš klub očekáváte?

Oba týmy vědí, o co se hraje. Nymburští jistě přijedou k prvnímu duelu koncentrovaní. Vždycky se dobře připraví a nikdy nás nepodcení. My chceme odvést naše maximum, vytvořit si nadějnou pozici před druhým duelem a užít si tento basketbalový svátek – věřím, že ve skvělé atmosféře.

Reklama

Související témata: