Hlavní obsah

Miami dělí jedna výhra od triumfu v NBA

Basketbalisté Miami stoprocentně využili domácího prostředí a díky třetí výhře na vlastní palubovce nad Dallasem za sebou otočili stav finálové série NBA na 3:2 na zápasy. Mužstvo Heat v neděli zvítězilo 101:100 po prodloužení a jedno vítězství ho dělí od premiérového triumfu v lize. Série se nyní přesouvá do Dallasu, kde je v úterý na programu šestý duel.

Článek

Hrdinou pátého utkání byl domácí Dwyane Wade, který svému týmu v závěru normální hrací doby zachránil alespoň prodloužení, v němž 1,9 sekundy před koncem rozhodl zápas dvěma proměněnými trestnými hody. Přitom z pole měl slabou úspěšnost 11 přesných střel z 28, vše si však vynahradil ze šestimetrových bodů, kterých proměnil 21 z 25, a celkově zaznamenal 43 bodů.

Dallas se marně snažil floridský tým zastavit už v třetím zápase za sebou. Poté, co vyhrál oba domácí duely, nyní musí spoléhat opět na kouzlo Texasu, kde se odehraje šestý i případný sedmý duel série. Obě mužstva usilují o první zisk titulu v NBA v klubové historii.

"Bylo to jedno z nejlepších utkání, kterého jsem se zúčastnil," pochvaloval si po zápase trenér Miami Pat Riley. Jeho svěřenci se dvakrát na poslední chvíli zachraňovali - nejprve necelé tři sekundy před koncem normální hrací doby Wade vyrovnal na 93:93 a v prodloužení tentýž hráč strhl vítězství na stranu Heat.

Chyba Dallasu

Devět sekund před závěrem prodloužení přitom byli blízko vítězství hráči Dallasu, které do jednobodového vedení poslal německý obr Dirk Nowitzki. Wadeův následný nájezd na koš však poté zastavil právě on faulem. "Cestou ke koši mě dvakrát někdo bouchnul. Slyšel jsem si je stěžovat, že to faul nebyl, ale samozřejmě byl. Chtěl jsem prostě jít ke koši, buď skórovat, nebo získat faul," popsal rozhodující okamžiky Wade.

Čtyřiadvacetiletý hráč poté udržel nervy a oba trestné hody proměnil. Mavericks se navíc sami připravili o možnost ještě zvrátit výsledek, když si omylem poslední oddechový čas vybrali mezi Wadeovými hody, a proto přišli o možnost rozehrávat z poloviny hřiště.

"No dobrá, jedeme domů a vím, že naši fanoušci dokážou být pořádně divocí. Doma hrajeme dost dobře, takže to musíme potvrdit a v šestém zápase zvítězit," prohlásil trenér Dallasu Avery Johnson, jenž stále nemůže vedení soutěže odpustit, že pro nedělní zápas suspendovalo za faul na Shaquillea O'Neala jednoho z jeho klíčových hráčů Jerryho Stackhouse.

Miami - Dallas 101:100 po prodl. (24:21, 43:51, 70:71, 93:93)
Nejvíce bodů: Wade 43, O'Neal 18, Posey 10 - Terry 35, Howard 25, Nowitzki 20. Stav série: 3:2.

Reklama

Související témata: