Hlavní obsah

Překvapení při finále! Jansta po více než 20 letech končí jako šéf nymburských basketbalistů

Aktualizováno

Předseda České basketbalové federace a České unie sportu Miroslav Jansta končí v roli prezidenta basketbalistů Nymburka, v jejichž vedení byl od roku 1995. V příštích měsících počítá i s prodejem klubu. Oznámil to novinářům při dnešním finále NBL, ve kterém Nymburk získal 14. titul v řadě.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Miroslav Jansta při finále oznámil, že končí jako prezident nymburského basketbalového klubu.

Článek

"Už dva roky jsem zvažoval, že skončím jako prezident klubu a vlastník, a dnes je to moje poslední finále v roli prezidenta. A v příštích měsících dojde i ke změně vlastníka," řekl Jansta v rozhovoru pro Českou televizi. "Oznámil jsem to už na ČBF i FIBA. Pro basketbal v Nymburce jsem udělal maximum a víc bych nepřinesl, protože na to nemám moc času," dodal.

"Teď začnu jednání o svém nástupci. Do začátku sezóny bude jasné, kdo bude prezident a vlastník. Také chci fanoušky uklidnit, že příští sezóna je zajištěna na velmi dobré úrovni," prohlásil Jansta.

Novému vlastníkovi nechce klub prodat, ale prý pouze předat. Hlavní pro něj je, aby se o nejsilnější český basketbalový klub dobře staral. "Na tom se nedá vydělat. Je to jen starost a dotování. Dá se vydělat na fotbale a hokeji, ale na basketbale ne. Proto to nebudu prodávat, ale chci to dát někomu, kdo se o to bude starat," řekl Jansta.

Definitivním zlomem v jeho rozhodování bylo smolné vypadnutí se Sassari v předkole play off Ligy mistrů o jediný koš. "Tam se to definitivně zlomilo. Už na to nemám nervy. Zlomem pro mě ale byla také smrt bratra, který basketbalem žil," řekl dojatý Jansta.

Pětapadesátiletý právník a jeden z nejmocnějších sportovních funkcionářů v Česku se vedení klubu ujal v roce 1995 spolu s bratrem, o pět let později jej dovedli do nejvyšší soutěže. V sezóně 2003/04 slavil Nymburk premiérový titul a od té doby ho nikdo z trůnu nesesadil. Klub byl úspěšný také v evropských pohárech a měl i blízko k postupu do prestižní Evropské ligy.

"Chci panu Janstovi poděkovat za to, co pro tento klub odvedl. On je nedílnou součástí klubu. Většina úspěchů jde jednoznačně za ním. On se o to nejvíce zasloužil," řekl pivot Petr Benda, který je v Nymburku desátým rokem. "Je škoda, že končí, ale doufám, že neskončí úplně a pořád se tu bude pohybovat a bude nám fandit," dodal.

Reklama

Související témata: