Hlavní obsah

Potřebujeme doladit formu na nejvyšší úroveň, říká trenér házenkářek Bašný

Josef PešoutSport.czPrávo

Český reprezentační tým házenkářek se připravuje v Mostě na play off kvalifikace o postup na prosincové mistrovství světa do Německa. O tom, jestli se to podaří, rozhodnou dva zápasy s Tureckem. Po sobotním úvodním duelu v mostecké hale se hraje odveta na soupeřově půdě 15. června. „Potřebujeme doladit formu hráček na co možná nejlepší úroveň,“ říká reprezentační trenér Jan Bašný k probíhajícímu soustředění v Mostě v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér českých házenkářek Jan Bašný na archivním snímku z roku 2015.

Článek

Co vám dělá před zápasy s Tureckem největší starosti?

Bohužel počátkem týdne onemocněla Hana Kutlvašrová, což je nepříjemná situace. Vrátila se do reprezentace po dvou letech a potřebovali jsme ji zapracovat do týmu, a teď nemůžeme. A to je problém. Hlavně pro hru v obraně, kde by její zapojení do hry znamenalo možnosti a předpoklady ke zkvalitnění defenzivní činnosti.

Na jaké herní stránky se během soustředění především zaměřujete?

Máme tady osmnáct hráček. Mohlo by jich být i víc, ale ten počet je standardní. Jelikož děvčata končila ve svých ligových soutěžích v nestejnou dobu, chceme sladit jejich sehranost tak, aby byly v optimální formě v sobotu a pak i při odvetě. Není to jednoduché, protože třeba ve Švédsku hráčky přestaly hrát před dvěma měsíci. Některé házenkářky měly před srazem jen desetidenní pauzu.

V týmu jsou i nejlepší hráčka německé bundesligy Michaela Hrbková a vítězka Ligy mistryň s maďarským Györem Jana Knedlíková. Dodávají jejich úspěchy sebevědomí i ostatním členkám reprezentace?

Obě jsou dlouhodobě špičkovými házenkářkami a jsme rádi, že se letos dostaly takhle vysoko. Knedlíková byla už loni ve finále Ligy mistryň, teď získala trofej, což je pro českou házenou obrovský úspěch. Za Hrbkovou skončila v individuální anketě bundesligy druhá Iveta Luzumová, tedy další vynikající počin české házenkářky. I když Luzumová kvůli zranění s námi v Mostě není, mají úspěchy této trojice na mezinárodní scéně pozitivní vliv na všechny naše hráčky. Fakt, že se opory reprezentace takhle prosazují ve svých klubech, samozřejmě pomáhá celému reprezentačnímu týmu ke zvýšení sebedůvěry.

V minulých dnech jste prodloužil trenérskou smlouvu s reprezentací o další tři roky. Co vás motivuje k práci s národním týmem?

Viděl jsem nějakou statistickou tabulku, podle níž jsme v podstatě jen dva trenéři reprezentací, kteří působí u stejného družstva nepřetržitě od roku 2010. Jméno toho druhého kouče jsem zapomněl. Jsem rád za vlastní trenérskou dlouhověkost a doufám, že nesklouzne do rutiny. Snažím se, aby se naše výkony zlepšovaly a pokusíme se posunout ještě dál. Myslím, že bez velkých změn by tým mohl mít svůj vrchol za dva roky.

Reklama