Hlavní obsah

Svatba byla jen oslavou šesti let našeho vztahu, říká čerstvý ženáč Satoranský

Praha

Basketbalista Tomáš Satoranský po premiérové sezóně v NBA prožívá doma docela rušné léto. Stihl se během něj oženit, už s manželkou Annou pak vyrazili na karlovarský filmový festival a již ve čtvrtek začíná 25letému českému reprezentantovi stále populárnější basketbalový kemp, který pořádá pro děti na pražské Folimance.

Basketbalista Tomáš Satoranský Video: Sport.cz

 
Článek

Jaká byla svatba?

Jak bývám nervózní před velkými zápasy, tak úplně stejně jsem se cítil v den svatby. Ale nakonec všechno dopadlo dobře, nevěsta byla krásná a spokojená. Věřím, že se dobře bavili i všichni hosté, mezi něž jsem rád počítal pár dřívějších spoluhráčů ze Sevilly nebo reprezentační kolegy Jirku Welsche a Honzu Veselého.

Vaše partnerka vystudovala gastronomii a je dcerou gurmánského experta Pavla Maurera, takže i v tomto směru bylo vše na úrovni?

Snad ano, já jsem toho ale v ten svatební den moc nesnědl, spíš jsem se snažil být hodně společenský a věnovat se všem, kdo přišli.

Změnilo se pro vás něco sňatkem?

Ani ne, stejně už spolu dávno bydlíme. Svatba vlastně byla jen oslavou šesti let našeho vztahu. Takže změnou je pouze oficiální status manželů a žena získala nové příjmení.

Jeli jste spolu i na svatební cestu?

Ještě ne, jen jsme společně vyrazili na karlovarský festival. Rádi bychom svatební cestu ale ještě stihli. Já bych si přál nějakou dobrodružnou cestu, třeba na Island, ale to jsou jen plány. Všechno řeším na poslední chvíli, z toho nemá žena úplně radost.

Teď máte před sebou čtyřdenní basketbalový kemp pro mladé basketbalové naděje. Dorazí i nějací hosté?

Zval jsem spoluhráče z Washingtonu, polského pivota Gortata a možná by mohl dorazit i můj někdejší španělský spoluhráč Hernangomez, který nyní působí v New York Knicks. Nemám ale od nich ještě potvrzenou účast, nicméně určitě tam pro účastníky kempu nějaká ta stopa NBA bude. Mně především teší obrovský zájem, kemp byl doslova během pár hodin vyprodán a já to beru tak, že v zemi, kde jsem se basket naučil, mohu něco předvést dětem a třeba posloužit i jako vzor.

Už máte jasno, kdy se zapojíte do přípravy reprezentace před mistrovstvím Evropy?

Začátkem srpna a moc se těším na partu v národním týmu. Přece jen jsem v sezóně nehrál tolik, jak bych si přál, o to větší motivace je předvést se v českém dresu. Navíc na kvalifikační zápasy během sezóny mě z NBA určitě nepustí, takže mám před sebou možná na delší čas poslední reprezentační vystoupení.

Washington neměl problém s vaším uvolněním do národního týmu?

Vůbec ne, ve Washingtonu počítají s tím, že na Evropu jedu, generální manažer klubu bude navíc přímo i na mistrovství Evropy. Ještě předtím za mnou přijede někdo z trenérského štábu Wizards, abychom domluvili podobu individuálních tréninků, hodně jim záleží na tom udržovat kontakt. Šampionát pro nás začne v Rumunsku už koncem srpna, hned po návratu z něj se v Česku jen otočiím a poletím do Ameriky, nechci tam být až rovnou na kemp.

Už jste smířený s tím, že Wizards vás chtějí příští sezónu spíš využívat na křídle než na vašem typickém postu rozehrávače?

Úplně vnitřně smířený s tím nejsem, přece jen celou kariéru jsem na rozehrávce, ale musím na to být přípraven. Vím, že druhá sezóna v NBA může být pro mě zlomová, protože nováčkům se hodně odpouští, ale teď přichází čas skutečně ukázat, co ve mně je.

Naznačil vám něco takového i kouč?

Pochopil jsem, že i pro trenéra Brookse byl ten první rok se mnou trochu poznávací, ale protože teď přichází další ryzí rozehrávač Frazier, je jasné, že by mojí rolí mohl být post menšího křídla. I z pohovoru s koučem jsem měl pocit, že se mnou chce počítat spíše na dvojku a trojku, kde mohu více uplatnit svou univerzálnost.

Jak se tomu přizpůsobíte?

Indicie k tomu mám a teď je na mě, jak s tím naložím. Jako rozehrávač jsem byl zvyklý mít hodně míč v ruce a vytvářet hru, teď si spíš v rohu hledám pozici a čekám, jestli se ke mně balón dostane a pak bych měl zakončit. Taková role vyhovuje klasickým střelcům, kteří to to mají dané od přírody, ale já jsem po trénincích cítil, že se mi střílí lépe, že styl je lepší a i procento úspěšnosti jde nahoru.

Takže věříte ve výraznější bodové prosazení?

Určitě se ode mne něco takového čeká. Pořád ten nácvik střelby byl ale bez obrany. Teď se to zlepšení budu snažit uplatnit i ve hře. Výborný trojkař Bogdanovič odešel do Indiany, kde dostal skvělý kontrakt a zasloužil si ho, ale nemyslím si, že bych přímo za něj mohl získat místo v sestavě. Spíš chci přesvědčit zodpovědné lidi ve Wizards, že moje širší možnosti alternace mohou být výhodou.

Reklama