Hlavní obsah

Remíza při Lerchově rozlučce

PRAHA

Od ligového titulu fotbalistů Slavie uplynulo sedm let, stejně jako od stříbra české reprezentace na mistrovství Evropy v Anglii. Právě tyto dva výběry se v úterý sešly při pražské exhibici na Strahově, která měla neformální podtext dodatečné rozlučky Jiřího Lercha s kariérou.

Článek

A jak to tak při podobných zápasech bývá, skončila remízou - 5:5.

"Jsem rád, že přišlo tolik diváků. Vždyť je to pomalu třikrát víc než na ligová utkání Slavie," narážel na téměř šestitisícovou návštěvu autor tří branek Pavel Kuka, který s myšlenkou na uspořádání akce přišel.

Ve velkém vedru se hrál spíš pěší fotbal, ale k vidění byly i pohledné akce. "Snad to trochu vynahradily hezké góly a lidi cesty na Strahov nelitovali," dodal Kuka.

"Nasazení nebylo nijak zvlášť velké, ale šlo spíš o to, že jsme se sešli," říkal Vladimír Šmicer, jenž nastoupil jako jediný v obou dresech. "Asi jsem měl nejvíc sil," usmíval se záložník Liverpoolu.

Nedvěd nedorazil

"Byl to dobrý nápad něco podobného uspořádat," prozradil Šmicrův klubový spoluhráč Patrik Berger, který vůbec nechtěl s novináři řešit své další působiště. Na dotaz, kde bude v nové sezóně hrát, odpověděl: "To bych taky rád věděl..."

Když reprezentanti prohrávali 2:4, už se na to nemohl dívat hlavní rozhodčí Jirků. S Bergrem nakrátko rozehráli roh a přesný centr levonohého záložníka poslal hlavou do dítě Siegl. A krátce na to vyrovnal po biliárové akci se Šmicrem Kuka.

O výsledek na Strahově ale vůbec nešlo. Potěšující bylo, že na exhibici dorazili skoro všichni předem avizovaní hráči. Chyběli jen Nedvěd a Němec. "Pavel se zasekl na cestě z Itálie, Jirka musel narychlo odjet do Německa," vysvětloval Kuka.

"V záloze nám dost chyběli," dodal.

První čtvrthodinku nastoupil za Slavii její někdejší řízný pravý bek Jiří Lerch, který slibně rozjetou kariéru musel předčasně ukončit kvůli vleklým problémům s achillovkou. Možnost dát vedoucí gól z penalty odmítl, Kouba mu jí chytil.

"Splnilo to účel i po té stránce, abychom si udělali žízeň," říkala někdejší opora reprezentace i Slavie Luboš Kubík. "Původně jsem neměl ani nastoupit, protože jsem po operaci kolena, ale nakonec mě kluci přemluvili." Radost z exhibice měl i obránce Luboš Kozel, jenž s Bohemians sestoupil z ligy. "Po delší době jsem si zase zahrál fotbal bez nervů," přiznal.

Vicemistři Evropy 1996 vs Slavia 1996 5:5
Branky: 34. Frýdek, 35., 51. a 54. Kuka, 49. Siegl - 25. Vávra, 29. Šmicer, 33. Bejbl, 44. Adauto, 55. Suchopárek z pen..
Rozhodčí Jirků
Diváci: 5800
poločas 2:3, hráno na 2x35 min.
Česko 1996: Kouba - Hapal, Látal, Kadlec, Horňák - Frýdek, Kubík (36. Němeček), Siegl, Berger - Kuka, Drulák (44. Šmicer).
Slavia 1996: Blažek - Pěnička (18. Krištofík), Kozel, Suchopárek, Hunal (38. Pěnička) - Poborský (55. Glonek), Bejbl, Lerch (14. Vávra), Šmejkal - Štajner, Šmicer (36. Adauto).

Reklama