Hlavní obsah

Světová liga volejbalistů s rekordní dotací začala výhrou Finska

OULU

Hladkým vítězstvím Finska nad Portugalskem 3:0 začal 17. ročník Světové ligy volejbalistů. Po čtyřech letech se elitní soutěž opět koná jako důležitý test před mistrovstvím světa, které bude v listopadu hostit Japonsko, a její dotace vzrostla na rekordních dvacet miliónů dolarů. Zvětšilo se rovněž startovní pole, a to z dvanácti na šestnáct týmů.

Článek

Spolu s Portugalskem a Finskem jsou ve skupině B také Argentina a největší favorit soutěže Brazílie. Brazilský tým vyhrál čtyři z posledních pěti ročníků a jeho úspěšný kádr zůstal pohromadě. V roce 2002 narušili ve Světové lize suverenitu Brazilců Rusové a letos pomýšlejí znovu hodně vysoko.

Po odehrání šesti turnajů v základních skupinách budou hostit od 23. do 27. srpna v Moskvě finále pro šest nejlepších mužstev - čtyři vzejdou jako vítězové skupin, pořádající Rusko má účast ve finále jistou předem a jeden tým obdrží od mezinárodní federace divokou kartu.

Do Světové ligy se vracejí týmy USA, Finska, Koreji, Číny a poprvé se mezi elitou představí i zástupce Afriky Egypt. Čeští volejbalisté byli přizváni do lukrativní, avšak finančně velmi náročné soutěže jen jednou a čtvrtým místem v Madridu v roce 2003 zaznamenali výrazný úspěch.

Skupina B:
Finsko - Portugalsko 3:0 (21, 27, 19).

Reklama