Hlavní obsah

Basketbalový reprezentant Palyza bude hrát v Polsku za Gliwice

Praha

Český basketbalový reprezentant Lukáš Palyza si podruhé v kariéře vyzkouší zahraniční angažmá. Sedmadvacetiletý odchovanec Ostravy, který naposledy oblékal dres Děčína, se dohodl na smlouvě s nováčkem polské ligy Gliwicemi. Získal tak klid na přípravu na mistrovství Evropy, ve které je zatím nejlepším českým střelcem.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér basketbalistů reprezentace Lukáše Palyzu dobře zná.

Článek

Palyza působil také v Nymburku, Prostějově a německém Bayreuthu. Nyní by měl táhnout Gliwice.

"Z polské ligy sestoupilo Kutno a Tarnobrzeg, které měly finanční problémy. Bylo tak 15 účastníků. Legia Varšava vyhrála s Gliwicemi finále druhé ligy. Gliwice by sportovně nepostoupily, ale v této situaci získaly místo," uvedl Palyza s tím, že klub má vysoké ambice.

"Našel se ambiciózní podnikatel v autoprůmyslu, který miluje basket, a domluvil se s trenérem Pawlem Turkiewiczem, který dělal asistenta Miku Taylorovi u polského nároďáku, že do toho půjdou. Je to studentské a průmyslové město. Ambice jsou velké. Teď postavili novou halu pro 17 tisíc diváků, aby se tam sezona mohla odehrát. Není to nováček, který se chce zachránit, ale pokud vše půjde dobře, tak chce postoupit do play off," řekl vyhlášený střelec za tři body.

Na novou výzvu se těší i proto, že je polská liga vyrovnanější než česká. "My jsme zvyklí, že vyhrává Nymburk a v první pětce se drží stále stejné týmy. V polské lize jsou dva, tři opravdu kvalitní pohárové týmy. Rozpočty těch ostatních týmů jsou hodně podobné kolem 1 až 1,5 milionu eur. Ty se mezi sebou melou. Závisí na tom, jak se podaří nakoupit cizinci," řekl.

"Mám z toho zatím dobrý pocit i díky trenérovi. Dnes není moc trenérů, kteří by byli schopni se angažovat a prosadit v evropském měřítku. Jsem rád, že Pawel Turkiewicz se bude naplno věnovat klubu. Dělal evropský basket na vysoké úrovni. Čekám, že to bude kvalitní sezona," dodal Palyza.

Reklama

Související témata: