Hlavní obsah

Česko - Španělsko 56:93Basketbalisty smetla španělská lavina. Duel s obhájci zlata skončil debaklem

Kluž
Aktualizováno

Byla to bohužel jednoznačná záležitost pro soupeře. Čeští basketbalisté neměli proti obhájcům zlata na ME vůbec žádnou šanci. Doslova je smetla španělská lavina a druhé vystoupení národního týmu v rumunské Kluži skončilo debaklem po výsledku 56:93. Klíčový duel o postup ale reprezentanti sehrají v pondělí odpoledne proti Maďarům.

Foto: Mudra federace/Václav basketbalová Česká, ČTK

Vojtěch Hruban z ČR střílí přes rumunského hráče Octaviana Calota-Popa - ilustrační foto.

Článek

Češi sice začali nebojácně a Kříž zaznamenal sedm bodů v řadě, jenže hodně brzy bylo znát, že Španělé budou těžit z výškové i silové převahy pod košem. Snadno se prosazoval rovněž Rubio tříbodovou střelbou, takže skóre začalo rychle narůstat v český neprospěch.

Devítibodová šňůra favorita znamenala už v 5. minutě stav 9:19 a ve výsledku i v dění na hřišti se stále víc odrážel rapidní výkonnostní rozdíl mezi oběma mužstvy. Česká obrana i přes vyzkoušení zóny neuměla zabránit, aby Španělé v čele se sourozenci Gasolovými řádili ve vymezeném území pod košem.

Úspěšnost střelby soupeře, jenž měl v sestavě celkem osm hráčů se zkušeností z NBA, vyletěla k šedesáti procentům. Navíc Španělsko úplně dominoval na doskoku (celkově jich mělo padesát) a jen v první čtvrtině zaznamenalo 33 bodů. Navíc i po vystřídání základní sestavy v pohodě diktovalo tempo.

Zraněný Auda

Úřadující evropští šampióni bez potíží uplatňovali bleskový přechod do útoku a jeho náskok ještě před polovinou zápasu vyšplhal přes třicet bodů. Nejlepší český střelec z pátečního zápasu s Rumuny Hruban se bohužel po čtvrthodině dostal čtvrtou osobní chybou pod hrozbu vyfaulování. K tomu všemu si pivot Auda poranil pravý kotník a do hry pak už nezasáhl.

Za celou druhou část dokázal národní tým zaznamenat pouhých devět bodů. Ve 26. minutě pak mělo skóre už dost děsivou podobu 29:67 a na české straně nebyl nikdo, kdo by zabránil debaklu. Španělé šetřili opory a naprosto v klidu dohrávali s náhradníky. Až v poslední čtvrtině, kdy už bylo rozhodnuto, dokázali reprezentanti alespoň zastavit růst skóre.

Doufali v menší rozdíl

„Je to velká zkušenost zahrát si proti tak silnému soupeři. Snažili jsme se vzdorovat, ale výsledek není takový, jaký bychom si představovali. Bohužel takové hvězdy jako Gasol či Rubio se těžko zastavují," uvedl pro ČTK nejlepší střelec národního týmu Martin Kříž.

„Byli jsme ze Španělů asi trochu vystrašení. Věděli jsme, že oni jsou někde jinde, ale doufali jsme, že by to mohlo skončit menším rozdílem a že nám to bude víc padat v útoku. Až ke konci jsme bojovností dokázali vynahradit ten nedostatek talentu oproti nim," uznal pivot Kamil Švrdlík.

Tvůrce hry Tomáše Satoranského se podařilo Španělům prakticky odstřihnout ze hry. „Saty to má strašně těžké. Všichni soupeři vědí, že je to náš klíčový hráč, takže se na něj budou soustředit," připustil Kříž.

Po nedělním dnu volna čeští reprezentanti v přímém boji o postup ze skupiny vyzvou Maďarsko. "Musíme si z té porážky od Španělů vzít jen pozitivní věci. Nejdůležitější zápas nás teprve čeká. Teď to chce soustředit se maximálně na pondělí, tam můžeme nalézt klíč k bráně, která otevírá cestu ze skupiny," dodal Kříž.

Mistrovství Evropy basketbalistů - skupina C v Kluži
Česko–Španělsko 56:93
Nejvíce bodů: Kříž 11, Šiřina a Švrdlík po 9, Satoranský 8, Peterka 6 – P. Gasol 26, Rubio 17, W. Hernangomez 9, M. Gasol a Oriola po 8, čtvrtiny 14:33, 9:23, 15:20, 18:17.
Ostatní výsledky najdete zde.
Tabulka skupiny C:
1.Španělsko220192:1164
2.Chorvatsko220141:1164
3.Černá Hora211132:1473
4.Česko211139:1613
5.Rumunsko202126:1572
6.Maďarsko202106:1392

Reklama

Související témata: