Hlavní obsah

Gólman Blažek je zpátky ve Spartě. Chceme titul, hlásí trenér futsalistů

Praha

Zapomeňte na pátá, šestá místa - nová Sparta je tady a má jen ty nejvyšší cíle. Vládce českého futsalu z Chrudimi se na startu sezóny musí mít na pozoru, Sparta přes léto změnila tvář. Nový trenér, noví hráči a také sázka na legendy spojené s fotbalem na Letné. Tohle všechno má tým v klasických rudých dresech posunout na vrchol. „Sparta je nejlepší značka, největší jméno sportovní v Čechách. Dostaneme Spartu tam, kam patří," netají se nový trenér Sparty Beni Simitči.

Foto: achiv Sparta Praha futsal

Marketingový ředitel Jaromír Blažek a trenér futsalistů Sparty Beni Simitči.

Článek

Dlouhá léta jste budoval a snažil se dostat na futsalový vrchol s Benagem. Co se stalo, že jste během léta přesídlil na Spartu?

Do Sparty mě lákali už pár let a já jsem velký sparťan. Tu myšlenku, že se přesunu do Sparty, jsem měl v hlavě dlouho. Ale snažil jsem se dodělat svou práci v Benagu, kde jsme po krůčcích mířili k úspěchu. Ten ale nepřišel. Poslední sezóna skončila zklamáním. Kádr jsme měli dobrý, ale na úspěch se nedostáhlo. Třetí místo znamenalo obrovské zklamání. Brzdila nás zranění, ztráceli se body se soupeři, s nimiž se to stávat nemělo. Nevyšlo ani angažmá některých hráčů. Byli to Páni hráči, ale jinak měli na tým špatný vliv. Nedopadlo to tak, jak jsme chtěli a já ztratil chuť pokračovat, tak jsme se rozhodli udělat změnu.

A zamířili jste s řadou hráčů na Spartu.

Ano, měl jsem v tu chvíli v hlavě odchod do Sparty. Nejdřív bylo v plánu, že budu trénovat. Později se to rozjelo víc. Pan Větrovský pochopil, že bude lepší dát mi v určitých věcech volnost. Dlouholetý kapitán Benaga, můj bratr Ago, dostal roli v týmu, když bude sportovním ředitelem. A když jsme se bavili, koho ještě oslovit, tak jsme přišli na Blážu (Jaromíra Blažka). Sedli jsme si a poznali, že naše tepová frekvence je hodně blízko, stejně jako myšlenky. A tak je z něj marketingový ředitel.

A začali jste Spartu měnit. Start sezóny se blíží. Jak se vám přestavba povedla a jaké máte cíle?

Chtěl jsem, aby Sparta fungovala jinak než dosud, aby to nebylo na amatérské úrovni. To není hodno jména Sparty, aby hrála na 6. či 7. místě a pak skončila třeba pátá. Musíme mít ty nejvyšší cíle. V Benagu jsem byl trpělivý, ale tady není na co čekat. Zkušeností z Benaga mám dost. Postavili jsme tým, co by měl být jedním ze dvou největších adeptů na vítězství v lize. A uděláme maximum, abychom ligu vyhráli.

Změn bylo opravdu hodně, přivedli jste řadu cizinců z celého světa. Myslíte, že to bude vše hned fungovat?

Věřím, že ano. Jsme na super cestě, svědčí o tom přístup vedení, trenérů i hráčů samotných. Měl jsem strach z cizinců, kdy pochopí, co je tady Sparta. Respekt hráčů přišel, pochopili, že přišli do jednoho z nejlepších klubů v Čechách, že jdou do klubu s největším jménem, které tady klub má.

Pumpoval jste do hráčů sparťanství?

Během léta jsem hráčům z ciziny ukazoval zápasy Sparty, jejich fanoušky a oni pochopili o co jde. Řekl jsem jim hned na začátku, že jít do Sparty není legrace. Benago bylo založeno na kamarádství, to byl rodinný klub. Byli tam profesionálové, ale byly tam věci, kdy se hráči vítali s mojí rodinou, fungovalo to trochu jinak. Tady hráči vědí, že musí být na prvním místě zodpovědnost, profesionalismus. Jasně jsme řekli, že prezentace klubu není jen na zápasech, ale i mimo. Když pojedou metrem, když půjdou do restaurace, tak musí hlídat, že oni jsou zástupci jména Sparta. Oni vědí, že Sparta má fanoušky všude v republice.

Povedlo se vám je přesvědčit?

Viděli to v Kadani, kde jsme hráli se Slavií. Oni zírali, ani jsme je nemuseli nějak motivovat. Jméno Sparty je prostě velká věc. Vkročili jsme do projektu nové Sparty na maximum. Budoucnost týmu je velká, hodně se pracuje. I moje role je jiná, mám k ruce ředitele. Bláža má na starosti marketing, můj bratr Ago pak hráče. Každý má svoje úkoly a když se sejdeme, tak se samozřejmě o spoustě věcí bavíme a radíme, jak vše vylepšit.

Pomáhá vám v tomhle směru i fotbalová Sparta?

Jsme vděční, že tam berou futsalovou Spartu jako další oddíl, Vyšli nám vstříc a my chceme jméno Sparty propagovat co nejvíce a co nejlépe, jak jen to bude možné.

Vsadili jste na řadu známých jmen. Je to součást strategie?

Snažili jsme se mít okolo lidi, co mají srdce, které bije pro Spartu a ne lidi, kteří budou hlavně přemýšlet o výplatě a soukromých zájmech. Tady je Sparta na prvním místě. Chceme úspěch.

Ocenil to i syn baviče Novotného, který vás na videu jako skalní slávista pochválil. Zaznamenal jste to?

Za dvacet let, co jsme ve futsalu, tak jsme snad českému futsalu pomohli. Lidé by tak měli uvažovat. Proč by měl někdo o někom mluvit špatně jen kvůli tomu, že je v konkurenčním klubu. Fakta jsou taková, že jsme dodali do českého futsalu hodně talentů i reprezentantů.

A teď jste si pořídili do Sparty i velké posily, které prošly slavnými kluby včetně Barcelony. Slyšel jsem, že třeba Wilde bude létat po zápasech domů. Jak to bude fungovat?

Bylo to myšleno jinak. My někdy trénujeme i dvakrát denně. Ale po zápase, tedy v pátek večer, dostanou hráči volno. A nový tréninkový cyklus začíná v pondělí. Takže on v sobotu dopoledne sedne na letadlo a užije si pár dní s rodinou. Určitě nebude létat domů každý den. A ani by se to tomu hráči nevyplatilo.

Věříte, že bude na zápasech plno. Přilákat fanoušky asi bude hodně důležité, že?

Tady bude určitě hrát roli sportovní úspěch, hodně práce v tomhle směru udělal Bláža. Myslím, že Sparta bude přitahovat diváky, v Praze takový tým chyběl. Přijde se podívat i konkurence. My chceme fanoušky oslovit dobrou hrou a já chci hrát vždycky útočně. Věřím, že na našich zápasech bude plno. A i díky podpoře fanoušků se nám povede dosáhnout vysněného úspěchu a dosažení pozic, na které Sparta patří. První zápas hrajeme doma v úterý 5. září proti Plzni. Začátek je v půl deváté večer a já věřím, že fanoušci přijdou.

Reklama

Související témata: