Hlavní obsah

Extraliga házené je na startu. Spory ale trvají

Už téměř půl roku trvají spory mezi extraligovými házenkářskými kluby a vedením Českého svazu házené. Vše začalo tím, když se většina klubů odmítla přihlásit do chystané česko-slovenské soutěže. Svaz následně rozhodl zeštíhlit extraligu mužů na deset týmů, to ale kluby znovu odmítly.

Foto: Sport.cz

Generální sekretář Českého svazu házené Radek Bendl.

Článek

A svaz se podle prohlášení Asociace extraligových klubů házené (AEKH) začal mstít. „Kluby jsou současným přístupem svazu velmi zklamány a vnímají ho jako pomstu ze strany prezidenta svazu Bendla za jejich odmítnutí účasti na projektu Česko-slovenské extraligy," stojí v prohlášení AEKH.

Zástupci klubů obvinili svaz z neprůhledného financování, špatné komunikace směrem k novému ročníku extraligy či z toho, že na ně svaz přenáší stále více povinností a finanční zátěže. „Deset dní před začátkem nového ročníku extraligy si zástupci svazu nenašli čas se s účastnickými kluby potkat a probrat alespoň technické aspekty soutěže, kterou sami řídí," uvedl předseda ligové asociace Jan Schneider. „Český svaz házené v letošním roce na státní podpoře získal asi o 31 miliónů více, než v roce předchozím. V programu určeném mimo jiné právě na rozvoj soutěží je pak meziroční nárůst státní dotace o 14,6 miliónu korun. My však z těchto prostředků nejen, že nic neuvidíme, svaz po nás dokonce vyžaduje navýšené finanční plnění oproti sezóně loňské," pokračoval Schneider.

Prezident ČSH Radek Bendl ale tyto námitky odmítl. „S extraligovými kluby komunikujeme pravidelně, a to jak vedení svazu, které se v letošním roce se zástupci klubů sešlo již pětkrát, tak i ředitel extraligy a pracovník soutěžního úseku, Stanislav Svoboda, který je s kluby v pravidelném kontaktu," řekl Bendl. „Poslední velká schůzka se konala v červnu a vedle mne se jí zúčastnili Daniel Čurda z Dukly Praha, Vojtěch Srba z Lovosic, Jaroslav Hudeček z Karviné a Lubomír Kavka z Frýdku Místku. Tématem této schůzky bylo nastavení extraligy pro nadcházející sezonu, kdy bylo potřeba vyřešit situaci nastalou po odmítnutí společné česko-slovenské extraligy českými kluby. Na této schůzce byl například na žádost extraligových klubů navýšen počet klubů v extraligové soutěži na dvanáct či bylo odsouhlaseno, že finanční podpora ČSH na marketing klubů bude náležet pouze za umístění v soutěži a v Českém poháru," upozornil Bendl.

Reklama

Související témata: