Hlavní obsah

Jsme jako tři veteránky, zmiňuje Burgrová další dvě posily Brna. Před sebou má poslední sezónu

Brno

Po nepovedeném domácím mistrovství Evropy basketbalistek se v červnu rozloučila s národním týmem a dohodla se i na ukončení angažmá v mistrovském USK Praha. Třiatřicetiletá pivotka Ilona Burgrová se rozhodla odehrát poslední sezónu v kariéře v dresu KP Brno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Burgrová z USK se snaží rozehrát míč přes Charlesovou z USA. Archivní snímek.

Článek

Bude opravdu poslední?

Ano. Jsem definitivně rozhodnutá. Pak bych ráda založila rodinu. To pro mě bude za rok priorita číslo jedna.

Proč jste nezůstala v USK?

Minulá sezóna se mně moc nepovedla, nebyla jsem vytížená, jak bych si přála. V USK teď navíc chtějí preferovat mladé basketbalistky. Dohodli jsme se tudíž, že půjdu hostovat někam, kde si zahraju mnohem víc. Zájemců bylo několik, nakonec jsem se rozhodovala mezi Brnem a rodným Hradcem Králové. Vyhrálo to Královo Pole, protože se kromě ligy přihlásilo i do Eurocupu.

Hrály roli i jiné důvody?

Ano. Šéf klubu Richard Foltýn mi slíbil šalinkartu. Tak v Brně říkají tramvajence. Už jsem ji párkrát využila. (úsměv). A hlavně do týmu zamířily také moje vrstevnice Edita Šujanová a Milena Prokešová. Jako takové tři veteránky si chceme nadcházející sezónu společně pořádně užít. V královopolském družstvu jsou i výborné mladé hráčky, máme velmi kvalitní kádr.

Jaké budou tedy vaše ambice?

V lize chceme minimálně obhájit loňské třetí místo. A pro mě osobně by bylo moc pěkné, kdyby se nám povedlo postoupit do finále proti USK. Takové úvahy jsou ovšem ještě předčasné.

Budete v Brně basketbal jen hrát?

Ne. Taky se budu věnovat malým děvčatům. Už jsem si to v minulosti vyzkoušela při letních prázdninových kempech. Zatím netuším, zda tím odstartuju trenérskou kariéru, ale je mi jasné, že bez basketu dlouho v životě nevydržím. Třeba se někdy profesionální trenérkou skutečně stanu.

Vzpomněla jste si, že jste v Brně před sedmi lety odstartovaly s reprezentačním družstvem cestu za světovým stříbrem?

Samozřejmě. Při tréninku se občas podívám v hale na tribuny a nostalgicky si vybavím, jak byly tehdy při utkáních ve skupině zaplněné až úplně nahoru. Druhé místo na světovém šampionátu 2010 bylo mým největším úspěchem v kariéře.

Letos na jaře jste naopak nepostoupily na ME v Hradci ani ze skupiny. Už to přebolelo?

Pořád mě to hodně štve. Hlavně kvůli natěšeným fanouškům, kteří si zasloužili aspoň jeden zápas ve vyřazovací části.

Co říkáte na to, že české basketbalistky povede poprvé zahraniční kouč?

Slovák Svitek byl výborným hráčem a má za sebou solidní výsledky i jako trenér. Naposledy s Maďarkami právě při mistrovství Evropy. Jsem přesvědčená, že bude pro národní družstvo přínosem. Adeptky reprezentace nyní dostaly novou motivaci. A vítám, že jednou z asistentek bude naše bývalá spoluhráčka Veronika Bortelová. Po něčem takovém jsme v nároďáku dlouho volaly.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články