Hlavní obsah

Chceme se pohybovat ve středu tabulky, říká trenér Smolka o ambicích nově vzniklého volejbalového týmu

Josef PešoutSport.czPrávo

Na tuzemské extraligové scéně volejbalistek se objevuje zbrusu nový tým. Ženy Dukly Liberec budou startovat v nejvyšší soutěži. Družstvo vede třiapadesátiletý trenér Josef Smolka mladší, někdejší český reprezentant s hráčskými i trenérskými zkušenostmi z Francie. „Chceme se pohybovat ve středu tabulky,“ říká v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: Josef Pešout

Trenér volejbalistek Liberce Josef Smolka mladší.

Článek

Můžete zrekapitulovat svoji dosavadní sportovní kariéru?

To je dlouhá historie. Když jsem přišel do liberecké Dukly, trénoval ji můj otec (Josef Smolka starší, mistr světa z roku 1966 a bronzový medailista z OH 1968, později úspěšný kouč Liberce). Po několikaletém působení pod Ještědem jsem odešel do Francie, pak se vrátil do Dukly, pět let jsem byl ve Zlíně a znovu jsem zamířil do Francie, kde jsem se stal trenérem. Chvíli jsem vedl i Benátky nad Jizerou a bylo toho víc. Trenérsky jsem působil jako asistent i u české juniorské a ženské reprezentace. V národním týmu jsem naposledy nastoupil na mistrovství Evropy 2001 v Ostravě na postu libera v sedmatřiceti letech.

Jak vzpomínáte na francouzské angažmá?

Tam jsem prožil podstatnou část volejbalového života. Sedm let jsem byl v Arago de Sete a stejný počet sezón jsem strávil i v Toulouse.

Co vás inspirovalo k nynější trenérské práci se ženami v Liberci?

Doma jsme s rodinou z ciziny sedm let a založili jsme v Liberci volejbalovou akademii, což je momentálně dvousetčlenný kolos. A letos vzniklo extraligové družstvo žen. Museli jsme sehnat hráčky, přišly například reprezentantky Dostálová a Kohoutová. Občas se tady v létě objevily, ale jinak měly program s reprezentací. Do přípravy se naplno zapojí po návratu z mistrovství Evropy.

Kdo další patří do libereckého kádru?

Nahrávačka je Francouzka, máme tady dvě Slovenky, z nichž jedna je sestrou volejbalisty Dukly Kriška. A nastupují za nás i Holubcová a Veselá, tedy manželky libereckých hráčů.

Jak probíhá příprava?

Byli jsme na turnajích v Olomouci, v Bratislavě. Těší mě dobré výsledky i hra.

Kam směřují ambice nově vytvořeného celku?

Když to půjde dobře a bez velkých problémů, měli bychom se pohybovat ve středu tabulky, na čtvrtém, pátém místě. Nejsme pod velkým tlakem a stresem. Budeme se snažit udržet tým zdravotně v pořádku a abychom si herní formou mohli jet svoji linii. Ostrý start nás čeká už 4. října v Českém poháru proti Olympu Praha.

Reklama

Související témata: