Hlavní obsah

Odchodů nelituji, posily budou přínosem, říká trenér Dvořák o kvalitách obhájců titulu

České Budějovice

Tři zápasy, plný počet bodů za tři vítězství bez ztráty setu. Razantně vstoupili volejbalisté Jihostroje České Budějovice do nového ročníku extraligy. Z pozice obhájců titulu nemohou mít ani jiné cíle, než navázat na minulou sezónu. „Věřím, že i po obměně mistrovského kádru si zachováme vysokou herní kvalitu," říká trenér René Dvořák v rozhovoru pro Sport.cz.

Foto: eš, Právo

Trenér volejbalistů Jihostroje České Budějovice René Dvořák.

Článek

Z týmu v létě odešlo šest hráčů, což je docela velký počet volejbalistů. Jak se vám daří je nahradit?

Není to oslabení. Žádného odchodu nelituji. To je sport, někdo chce hrát tam a někdo jinde. Sháněli jsme hráče, kteří by zacelili mezery, a mohu říci, že posily jsou nejméně na stejné úrovni jako jejich předchůdci v sestavě a snad budou přínosem.

Můžete upřesnit úlohu a zapojení nových tváří?

Filipa Habra nahradil Palgut, který je podobným typem vysokého nahrávače. Gevertovo místo převzal Křesťan, jenž byl dva roky nejlépe bodujícím borcem v extralize, což hovoří samo za sebe. V záloze máme mladého Šotolu. Polák Halaba přišel místo Kulihy a je příkladem dynamického hráče, který nám pomůže. Slovenský reprezentant Ondrovič, který působil v Německu, na bloku nahrazuje Sobotku.

Pociťujete v Budějovicích velký tlak s ohledem na obhajobu titulu?

Potvrzovat nejvyšší pozice je vždycky těžké a tlaky k tomu patří. I soupeři nakoupili nové hráče a máme k nim respekt. Favority jsou Liberec, Karlovarsko, Kladno a doufám, že i Budějovice se budou pohybovat v tabulce nahoře. Ale může překvapit i někdo další, třeba Brno nebo Příbram. Extraliga je vyrovnaná a lepší než loni. Žádné družstvo si není ničím jisté, pokud jde o zápasy na hřištích soupeřů.

Při vší úctě k Ostravě, kde jste naposledy vyhráli 3:0, náročnější utkání zřejmě teprve přijdou?

Jistě, zmínění spolufavorité nás prověří více. Zatím se pořád sehráváme a prvořadým cílem je připravit se na kvalifikaci o Ligu mistrů s finským celkem. Nemáme na to tolik času, abychom se už teď dostali do optimální formy.

Českobudějovické opory, konkrétně Martin Kryštof a Radek Mach skončili v české reprezentaci. Jak to berete?

Oba jsou už staršími hráči, v reprezentaci strávili dlouhá léta a odvedli maximum. Mají rodiny a chtějí sportovní síly věnovat klubovému týmu. Reprezentace o ně přijde, ale jsme rádi, že mohou s námi absolvovat kompletní přípravu.

Jak vidíte perspektivy dalších budějovických hráčů směrem k reprezentaci?

V národním tým dál zůstává Michálek. V budoucnu se do ní může dostat nadějný Šotola, je to jen o jeho práci.

Reklama

Související témata: