Hlavní obsah

Basketbalista Palyza kvůli zlomenině přijde o reprezentaci

Gliwice

Česká basketbalová reprezentace se v listopadovém startu kvalifikace mistrovství světa bude muset obejít bez střelce Lukáše Palyzy. Křídelník Gliwic totiž v polské lize utrpěl zlomeninu jařmové kosti pod levým okem, čeká ho operace a šestitýdenní pauza.

Foto: Sue Ogrocki, ČTK/AP

Ilustrační snímek.

Článek

Palyza si odnesl zranění z nedělního utkání na hřišti Legie Varšava, kde Gliwice vyhrály 88:78. Viníkem byl bývalý hráč Svitav a Nymburku Hunter Mickelson, který udeřil Palyzu loktem a způsobil mu zlomeninu v obličeji.

"Vracel jsem se do obrany a šel vypomáhat na Huntera Mickelsona, který provedl prudkou otočku, při níž mě jeho loket zasáhl ohromnou silou pod oko. Byla to taková pecka, že jsem nejdřív ani necítil bolest," popisoval Palyza v tiskové zprávě.

Zranění si vyžádá operaci, během které mu tvář zpevní titanová destička. Po návratu na palubovku navíc bude muset nosit ochrannou masku. "S tou pak budu muset hrát nejspíš až do konce sezony. Teď nemůžu ani pořádně jíst, takže jsem na kašovité stravě. Jinak ale kromě otoku kolem oka a propadlé tváře to ani nějak extra nebolí," dodal.

Zranění je komplikací pro trenéra národního týmu Ronena Ginzburga, který chtěl Palyzu nominovat na listopadové kvalifikační zápasy s Islandem a ve Finsku. "Je to velká ztráta pro celý náš tým a také škoda pro Lukáše. Především po posledním EuroBasketu, kde patřil k základním hráčům," prohlásil Ginzburg.

"S Lukášem jsem mluvil po zápase a ptal se ho na jeho zranění. Nabídli jsme mu pomoc našich lékařských odborníků. Byl zklamaný z toho, že nemůže hrát. Cítím, že chce nastupovat za národní tým. Jsme si jisti, že nám v budoucnu zase pomůže. Také nám potvrdil, že by měl přijet na domácí zápas do Pardubic a podpořit tým," dodal reprezentační kouč.

Reklama

Související témata: